kiskunhalas / galériával

2021.07.01. 19:16

A nagybányai művésztelep előtt tiszteleg Bay Miklós könyve

Jeles évfordulókat is ünnepelnek dr. Bay Miklós orvos, műgyűjtő A nagybányai festészet és Thorma János című könyvének megjelenésével, amit csütörtökön mutattak be a közönségnek a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban. Kollarics Gábor, az intézmény művészettörténésze és Szakál Aurél múzeumigazgató beszélgetett a szerzővel.

Mester-Horváth Nikolett

a_20210701_baymiklos-_thormakonyv_halas_PA_PN

Fotó:

A kötet méltó módon tiszteleg Thorma János születésének tavalyi 150. évfordulója, valamint a nagybányai művésztelep indulásának 125. évfordulója előtt.

– Fejezetekre tagolva mutatja be a nagybányai festészet történetét, kitér arra is, a kultúrpolitika miként viszonyult a művészekhez, és számot ad azokról az elismerésekről, amiket az alkotók kaptak. A kötet többfajta illusztrációt tartalmaz: 120 évvel ezelőtti nagybányai városképeket, térképeket a településről és környékéről, reprodukciók és minden korszakból vannak fotók a művészekről – ismertette a könyv felépítését Szakál Aurél.

Bay Miklós hatvan évvel ezelőtt vette meg első festményét, és gyűjteménye gyarapításakor mindvégig az motivált, hogy megértse, az alkotók mit szerettek volna közölni műveikkel. – Szerettem volna továbbá, hogy minél többen megismerjék, megbecsüljék a magyar nemzeti festészetet, ezért is írtam ezt a kötetet. Nem vagyok sem irodalmár, sem művészettörténész, de igyekeztem reális és objektív véleményeket összegyűjteni a festőkről, a közöttük lévő kapcsolatokról és magáról, a művésztelepről – mondta Bay Miklós.

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiemelte egyúttal, hogy útjelzőnek szánta a kötet, aminek egy-egy mondata vagy fejezete arra ösztönözheti az olvasót, hogy utánanézzen bizonyos dolgoknak. Beszélt továbbá arról, nagy öröm számára, hogy az elmúlt 20-25 évben Szakál Aurél, illetve művészettörténészek segítségével sikerült elérniük, hogy a halasi születésű, nagybányai művésztelep alapítóját, Thorma Jánost, ma az egyik legnagyobb magyar művészi egyéniségnek tartják.

A műgyűjtő elhivatottságát az is jól mutatja, hogy feleségével, Bay Évával közösen a múzeum 2017-es bővítésekor az intézménynek adományozták a világ legnagyobb nagybányai festészetet bemutató kiállítás anyagát, a Bay Gyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!