A főszerepben Pintér Tibor

2021.05.27. 16:11

Izsákon mutatják be először a Szent Lászlóról szóló rockoperát

Szent László, a lovagkirály címmel rockoperát mutat be július 9-én a Nemzeti Lovas Színház – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fülöpszálláson. A darab ősbemutatóját a megyei lovasélet egyik központjában, Izsákon tartják.

Tapodi Kálmán

Fotó: Tapodi Kálmán

 

Kásler Miklós
Fotó: Tapodi Kálmán

– Szent László a magyar történelemnek a legemelkedettebb, a magyarságot leginkább megtestesítő személyisége volt – mondta el Kásler Miklós a sajtótájékoztatón. A miniszter idézte Prohászka Ottokár püspököt, aki így fogalmazott a lovagkirályról: „Szent László hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert ő testesítette meg a magyarság ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet, a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön.”

A miniszter hangsúlyozta: Szent László egy nemes lelkű lovag, aki valamennyi csatáját sikerrel vívta meg, aki testileg, lelkileg példakép volt. Szent László apai ősei valóban a magyarság szakrális nagyfejedelmei voltak, akik, Szent István után egy új szakralitással töltötték meg a magyarság jövőjét, és ez az új magasság a kereszténység volt – tette hozzá Kásler Miklós.

A rockopera megvalósulását a Magyarságkutató Intézet és az Emberi Erőforrások minisztériuma is támogatja. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója elmondta: egy éve dolgoznak a darab sikeréért, amit a Nemzeti Lovas Színház társulata mutat be Izsákon. A darab főszereplője Pintér Tibor, a lovas színház igazgatója lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!