galériával

2020.09.05. 14:12

Buborékokból állnak össze a halasi művész képei

Hosszú évek hagyományait folytatva idén is új kiállítása nyílt Baráth József, nyugdíjas pedagógusnak a kiskunhalasi Közösségek Házában. A pozsonyi születésű, de évtizedek óta Halason élő kilencvenegy éves művész Buborékok című tárlatának megnyitóját pénteken tartották.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó:

Az egykori rajztanár szokásához híven maga ajánlotta az érdeklődök figyelmébe kiállítását. Felelevenítette pozsonyi gyerekkorát, ami lehetőséget adott neki arra, hogy közelről megtekinthesse a belvárosi utcák műhelyeiben folyó munkát. – Az iparosok mindig megengedték, hogy a gyerekek belessenek hozzájuk. Az asztalosok, a kovácsok munkáját csodálva magamba szívtam a mesterség szépségét. A mesterségből pedig csak néhány lépés a művészet. A mestereknek olyan szintre kell fejleszteniük munkájukat, hogy az elkülönüljön másokétól, művészi fokra kell emelniük – mondta.

Baráth József saját bevallása szerint szeretett volna olyat alkotni, amit még senki más előtte, de rá kellett jönnie, hogy nincs olyan a világon, amit valaki már ne csinált volna. – Képzeljék, kitaláltam, hogy pontokból, buborékokból készítem el a műveimet. Aztán szembesültem vele, hogy egy francia festő festett először pontokból képeket, azóta pedig már sokan mások is, tehát nincs új a világon. De nekem ettől tetszettek a nagy pontokból, buborékokból összeálló képek. Kicsit gyermekiek, mégis felnőttfejjel készítettem el őket – mondta.

Felhívta még a jelenlévők figyelmét arra, hogy alkotásai – ahogy ő fogalmazott – átírásosak, ugyanis nem másolta a valóságot, hanem megfigyelés után a saját akarata szerint készítette el azokat.

A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg a Közösségek Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!