galériával

2020.09.22. 20:08

Bruncsák András képeiből nyílt tárlat a kecskeméti népkonyhán

Bruncsák András festőművésznek nyílt tárlata kedden a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban. Az alkotásait a népkonyha dísztermében állították ki, melyeket elsőként a wojtylás sorsközösség tagjai tekinthették meg.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A kiállítást dr. Kis Attila, a Bácsvíz Zrt. munkatársa, a kecskeméti festőművész barátja nyitotta meg. Hangsúlyozta: minden kép tükrözi András egyéniséget, egyedi látás- és képi világát. Bár tanulta a művészetet, de alkotásaiban benne van az a plusz is, amit nem lehet tanulni, amitől egyedivé válnak a képei.

Életében fontos szerepet játszanak az alkotótáborok, a zebegényi és a gemenci. A természet, a víz szeretete megmutatkozik a képeiben is. Emellett nagyon erős az Istenhite.

Ezt követően maga a művész, Bruncsák András kalauzolta el a közönségét a kiállított képek között. Többet saját élményei, történetei alapján mutatott be, mesélt a keletkezésükről. Hozzátette: alkotás közben mindig együtt van a tájjal.

Továbbá megjegyezte, a rutin a legnagyobb ellenség. Sosem szabad a rutinra hagyatkozni, mert akkor nem a valóságra figyelünk, és minden összedől. Gemencbe 25 éve járnak, kívülről betéve ismerik a tájat, hol vannak a lépcsők, melyik fa merre dől, hogy néz ki a Dunapart, de a fényviszonyok mindig mások, ettől lesz mindig új, valami egyedi a táj.

Végül megjegyezte: tanári munkája során sosem törekszik arra, hogy tanítványai őt másolják, célja, hogy megtalálják egyedi stílusukat.

A kiállítás megnyitó végén pedig a sorsközösség tagjai, a művész és a jelenlévők együtt köszöntötték fel a Wojtyla alapítóját, Farkas P. Józsefet 66. születésnapja alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!