Zenélő Szélmalom

2020.09.01. 12:56

Az értékek megőrzése a cél Halason

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a Zenélő Szélmalom rendezvényt, amelynek idén a Csipkeház adott otthont a felújítás alatt álló Sáfrik-féle szélmalom helyett.

Pozsgai Ákos

Helyi és környékbeli hagyományőrzők léptek fel a műsorban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A műsorban a helyi és környékbeli hagyományőrzők léptek fel, valamint volt aprók tánca és kézműveskedni is lehetett. A Zenélő Szélmalom programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet Kiskunhalas közkincsnek számító örökségére, a Sáfrik-szélmalomra, amely már az 1860-as években állt. 1901-ben Sáfrik József építette a mostani négyszintes épületet. 1966-tól országosan védett műemlék lett – mondta Végső István, a szervező Pásztortűz Egyesület elnöke.

A szélmalmot több mint százmillió forintból teljesen felújították, megújult a fa tetőszerkezet a vitorlákkal együtt, a belső gépészeti berendezések, újrafestették a belső falakat, szigetelték a külső burkolatot. A szélmalom mellé épült egy látogatóközpont is. A felújítási munkálatok befejezése az év végére várható.

A programok sorában prózai-zenés-táncos előadások szerepeltek, kellemes kikapcsolódást és szórakozási lehetőséget nyújtva a családoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!