Kecskemét

2020.07.24. 19:10

Az M. Bodon Pál zeneiskola 125 évének állít emléket a könyv

Péntek délután zene- és irodalomszerető közönség látogatott el a kecskeméti Katona József Emlékházba, ahol Palotás József könyvbemutatójának lehettek részesei.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: PN

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az Évfordulók, ünnepek a kecskeméti zeneiskola 125 évében című iskolatörténeti album a kecskeméti M. Bodon Pál zeneiskola történetébe nyújt betekintést. Szorosan kapcsolódik az első könyvhöz, mely történelmi áttekintést ad a városi zeneoktatásban kiemelkedő szerepet betöltő iskoláról. Míg ez a második kordokumentumokkal, korabeli cikkekkel teszi még érdekesebbé a 125 év eseményeinek bemutatását. A szerző, Palotás József, az M. Bodon Pál zeneiskola nyugalmazott igazgatója, zenetanár.

A könyvbemutatón Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus köszöntötte a nagyszámú közönséget. Szomorúan számolt be arról, hogy az elmúlt hónapokban több kedves barátjukat, szakembert vesztettek el, akik valamennyien szorosan kötődtek a múzeum életéhez, a kultúrához, az irodalomhoz. Róluk egyperces néma csenddel emlékeztek meg. Ezt követően örömét fejezte ki, hogy több hónap szünet után végre újra találkozhattak személyesen, és bemutathatják a könyvet. Hangsúlyozta: a kétrészes könyv és album alapos és sokrétű kutatómunkát igényelt a szerzőtől, Palotás Józseftől, mely példaértékű.

A város és a megye nevében dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke méltatta a szerzőt és a könyvet. A beszédeket követően Palotás József bemutatta legújabb könyvét.

Elmondta az első könyvben a történelmi áttekintésre helyezte a hangsúlyt, a másodikban kordokumentumokon keresztül idézi fel az iskola fontos eseményeit. Hozzátette: a széleskörű kutatásainak köszönhetően bőven maradt még anyaga újabb könyvhöz. Első körben egy vékonyabb kiadványban szeretné az iskola 1940-es évek végi, 1950-es évek eleji eseményeit mélyebben feltárni, melyről sajnos nem sok információ maradt fenn. A tervei szerint interjúkat készítene még ma is élő, akkori tanítványokkal.

Sokan gyűltek össze a könyvbemutatóra
Fotó: Sebestyén Hajnalka / PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!