Tompa / Kelebia / Csikéria / galériával

2020.06.04. 20:42

Trianon minden magyar tragédiája, bárhol is él a világban

Három település Magyarország térképén, a déli országhatáron: Tompa, Kelebia, Csikéria bizonyítottan Trianonnak köszönheti önálló létét. Az elátkozott békediktátum idézte elő a három település születésének és megmaradásának viszonttagságos történetét. Mindhárom településen megemlékeztek a trianoni döntés 100. évfordulójáról.

Pozsgai Ákos

Kelebián a központi parkban, az öt évvel ezelőtt állított szoborcsoportnál emlékeztek a nemzet tragédiájára és az együvétartozásra a település lakói. Erdély, Felvidék, Délvidék, a Kárpátok, az Őrvidék és Kelebia földjét is őrzi a trianoni emlékmű. Közadakozásból készült a hármas szoborcsoport, amit egy székelykapu, egy kettős kereszt és egy turulmadár alkot.

Tompán a művelődési ház előtt álló első világháborús emlékműnél tartottak koszorúzást. Véh László polgármester szerint a Trianonban elfogadott békediktátummal és annak hatásaival kapcsolatban kevés megértéssel találkozunk, mert Európában nincs még egy nemzet, amely ekkora veszteségeket szenvedett volna el, mint mi magyarok – hangoztatta. Hozzátette: a kimondhatatlanul súlyos trianoni döntés áldozattá tett minden magyart, aki az anyaországban maradt és azokat is, akik határainkon kívül rekedtek, mert Trianon minden magyar tragédiája, bárhol is él a világban.

Kelebián és Tompán, a többi magyar településhez hasonlóan az összetartozást szimbolizáló tüzek gyújtásával emlékeztek az esti órákban. Képeink a tompai megemlékezésen készültek.

 

Ezek is érdekelhetik