Kelebia

2020.02.11. 12:47

Wass Albert életművét mutatta be Rékasi Károly színművész

Nem hagyományos módon mutatja be Wass Albert életművét Rékasi Károly színművész önálló estjében. Elsősorban az író szerelmes levelein keresztül ismerheti meg a közönség a több évtizedet emigráció­ban élt alkotó küzdelmeit és magyarságért tett erőfeszítéseit. Továbbá zenei aláfestések és Koltai Gábor dokumentumfilmjének részletei segítik a néző figyelmének elmélyülését.

Mester-Horváth Nikolett

Rékasi Károly irodalmi estjén Wass Albert szerelmes levelei kapnak főszerepet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A közismert színművész, Rékasi Károly a kelebiai közönségnek is elhozta a közel tíz éve nagy sikerrel futó Wass Albert-estjét. A Szerelmem, Erdély című önálló előadást péntek este a Magyar–Szerb Agrárkereskedelmi és Szolgáltató Központban láthatták az érdeklődők.

Az irodalmi est ötlete Koltai Gábor Wass Albert életútját bemutató, Adjátok vissza a hegyeimet! című dokumentumfilmjének premierje után fogalmazódott meg Rékasi Károlyban, aki a film főszerepét játszotta. A színész szerette volna továbbvinni mindazt, amit átélt a forgatás közben, újra és újra elvinni az embereknek a 20. századi erdélyi magyar irodalom kimagasló alkotójának élettörténetét. Így született meg a Koltai Gábor által eredetileg háromórásra tervezett, végül azonban egyórásra rövidített előadás.

A hatvanperces összeállítás az író szerelmes leveleiből, verseiből, prózai művei­ből zenei aláfestéssel és az Adjátok vissza a hegyeimet! című filmnek a montázsaiból épül fel. Így mutatja be a második világháború után Erdélyből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban – először Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban – élő Wass Albert küzdelmeit.

A fő gondolati ívet az író életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek adják. Az előadás elején felolvasott, első feleségének és öt gyermeke édesanyjának, Siemers Évának írt levelekből megtudhatjuk, hogyan érezte magát az író emigrálása után New Yorkban. Wass Albert 1952 tavaszán elvált Siemers Évától és még ugyanebben az évben házasságot kötött Elizabeth McClainnel. A hozzá írt levelekből is hallhatott részleteket a közönség. A harmadik nő pedig, akihez írt levelek részleteiből felépült az előadás, az írónál tíz évvel idősebb Éltető Marianne, akit Wass Albert a levelekben Cikének, Cikécskének szólított.

Emellett az előadásban többször is megjelenik a sokáig Argentínában, majd Amerikában élt Szeleczky Zita színésznő neve, aki mindent megtett Wass Albert műveinek népszerűsítéséért és sokat segített neki a magyarság elismertetéséért tett harcában.

Az életének több mint felét emigrációban töltött író lelki és szellemi vívódásait bemutató est azoknak is nyújt érdekességet, akik jól ismerik Wass Albert életművét, miközben kiváló lehetőséget ad emblematikus verseinek és regényrészleteinek megismerésére, azok számára, akik nem jártasak az író munkásságában.

Büszke volt magyarságára

A Wass Albert-est megszü­letésekor készült ajánlóban Rékasi Károly hangsúlyozta, az előadás célja, hogy egy kicsit boldogabban, büszkébben éljünk Magyarországon. Az erdélyi magyar író példája pedig kiválóan mutatja, mennyire büszke lehet valaki a magyarságára. A színész kiemelte, hogy Wass Albert hosszú évtizedeket töltött emigrációban, mégis rengeteg energiát fektetett abba, hogy elismertesse a magyarságot és felhívja a figyelmet az összetartozás fontosságára.

Rékasi Károly irodalmi estjén Wass Albert szerelmes levelei kapnak főszerepet
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!