SZÍNJÁTSZÁS

2020.02.09. 20:09

Önfeledt játék van a solti drámafoglalkozáson

Drámaszakkör indult a Vécsey Károly Művelődési Házban. A foglalkozásokat Torgyik Tamás, a Kalocsai Szent István Gimnázium magyartanára tartja. A művelődési ház által meghirdetett programra húsznál többen jelentkeztek különböző korosztályokból, 14 évestől a 70 évesig.

Lencsés P. Anna

Különféle szituációkat dolgoznak fel a résztvevők

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

Torgyik Tamás drámajáték-vezető a baon.hu érdeklődésére elmondta, hogy a foglalkozásokon a „játékos embert” szeretné megszólítani. Mivel elsősorban diákszínjátszással foglalkozik, ezért különlegesnek tartja a solti csoportot, ahol felnőtt emberek vesznek részt az órákon. – Az első alkalommal főleg az ismerkedés, alakulás gyakorlatait vettük sorra – idézte fel a csoportvezető.

– A gyakorlatok, játékok általában 10–15 percig tartanak, és bárki meg tudja csinálni, akiben van nyitottság. Aki szeretne csatlakozni, az bármikor megteheti. Nem előadásra készülünk, így szöveget sem kell tanulni, bár a későbbiekben erről is lehet szó. A kétórás foglalkozások a kreativitás kiemelésével, a kommunikáción és együttműködésen alapulnak, ami a közösségépítést is szolgálja. Ebben a két órában a ”jelenlét”, az „itt és most” számít, és úgy látom, hogy a résztvevők hamar ráéreztek erre. Nagyon jó látni, hogy a különböző korosztályok hogyan tudnak együtt dolgozni, együttműködni – mondta Torgyik Tamás.

A foglalkozásokon többféle gyakorlatot oldottak meg a résztvevők, a könnyed, játékos mozgással egybekötött feladatokon át a saját élethelyzetből vett történeten keresztül különböző szituációk pillanatait dolgozták fel. Először nem mindenkinek könnyű mások elé kiállni és elmondani, vagy megeleveníteni valamit, de ezek fejlesztik a résztvevők helyzetmegoldó képességét, önbizalmát is.

Szűcsné Fias Mónika, az egyik résztvevő szívesen mesélt élményeiről. Kiemelte, hogy a drámaórák alkalmat adnak az önfeledt játékra, nagyszerű, hogy erre az időszakra ki lehet kapcsolódni a napi gondokból.

Különféle szituációkat dolgoznak fel a résztvevők
Fotó: Petőfi Népe

– Kiválóak ezek a gyakorlatok arra, hogy az ember tudjon töltekezni. Mindenkinek ajánlom, mert jó a társaság, vidám a hangulat és önmagunkat is jobban megismerhetjük – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!