galériával

2020.02.15. 17:00

Ábrahám István illusztrációiból nyílt kiállítás Halason

Ábrahám István festő-és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás illusztrációk címmel a Kiskunhalason a Közösségek Házában. A halasi kötődésű alkotó tárlatát, egykori művésztanára, Baráth József nyitotta meg.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A mostani kiállítás anyaga a MOZAIK Kiadónál töltött idő alatt készült Minikönyv-sorozat, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső és Arany János balladáihoz készült illusztrációiból összeállított válogatás, amely hét színes és tizennégy fekete-fehér rajzból áll. A tárlat része még az alkotó öccse, Ábrahám Bence, a szintén Kiskunhalasról indult hegedűművész koncertplakátjaiból álló válogatás, valamint kiegészült egy katonatörténettel.

– A kiállított képek realista ábrázolás nyújtanak kitűnő rajzzal, ember- és tájismerettel, miközben felfedezhető a szürreális, valóság feletti ábrázolásmód is az alkotásokban – hangoztatta a kiállítás megnyitóján Baráth József művésztanár. Kiemelte: az illusztráció egy olyan szabad műfaj, amely képekben mutat meg valamit, úgy, hogy a verbális tartalmat minden ember szabadon értelmezheti, amely az alkotó tudásától, műveltségétől, emlékeitől és képzeleteitől függ, a költők által megírt gondolatokat a művész képi nyelven fogalmazza meg.

A kiállítás március 9-ig látogatható a halasi Közösségek Házában, amely a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében valósult meg.

Ábrahám István a ma használt digitális grafikai megoldások számos formájával foglalkozik, szabadkézi és vektoros rajzok, grafikák, illusztrációk készítésétől a kiadvány- és arculattervezési feladatokon túl a 3D modellezéssel előállított fotószerű látványtervek előállításával, valamint egyszerű animációk készítésével is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!