Kömpöc

2020.01.28. 16:39

Évtizedek után élesztették fel a színjátszó kört

Öt éve indult a Pajtaszínház Program, amit a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve valósít meg olyan kis településeken, ahol korábban színjátszó csoportok működtek, de ma már nincsenek.

Tapodi Kálmán

A kömpöci amatőr színjátszóknak Fazakas Géza színművész adott tanácsokat a próbák során

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– Kömpöcön 1948-ban alakult az első színjátszó csoport Belányi Ferenc vezetésével. Tőle vette át a csoport irányítását 1955-ben Horváth Gézáné, aki a helyi általános iskola tanárnője volt. Az 1960-as évek közepén egy másik pedagógus, Bánfi Mihályné vette át az amatőr színjátszók irányítását, de 1975 környéken megszűnt a társulat – mondta el Tisoczki László polgármester hétfőn este a helyi művelődési központban, ahol első fellépésére készült a Csirkefogó Kömpöci Amatőr Színtársulat, azaz a CSIKASZ.

– Az ismert közösségi oldalon tavaly ősszel tettem közzé egy felhívást. A társulati toborzóra többen is reagáltak és végül hatan maradtunk. Nádassy László bohózata, A tacskó pont hatszereplős és úgy döntöttünk, hogy ezt adjuk elő a Pajtaszínházi Szemlén – mondta el Csáki Nándor, aki korábban a majsai Fészek Színjátszó Egyesület tagja volt. A kömpöci társulat többi tagja: Imre István, Csáki Zsuzsanna, Kurucsai Viktória, Csányi Szabolcs, Kovács Anett nem rendelkezett ennyi színpadi rutinnal. A Pajtaszínházi Program azonban szakmai segítséget is nyújt az új társulatuknak. A kömpöciek mentora és a darab rendezője Fazakas Géza színművész, a kecskeméti Katona József Színház tagja volt.

A kömpöci amatőr színjátszóknak Fazakas Géza színművész adott tanácsokat a próbák során
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!