Kecskeméti Katona József Múzeum

2019.12.22. 16:10

Érdekes üvegnegatívok között lehet böngészni a neten

December 22-től több mint 6000 üvegnegatív válik elérhetővé a nagyközönség számára a gyűjteménykezelő- és publikációs szoftver, a MúzeumDigitár segítségével. A folyamatosan bővülő történeti értékű fotógyűjteményből egy kereshető archívum jött létre.

baon.hu

Csoport kép 1930-as években, Kecskeméten készült riport felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum üvegnegatív állományának.

Forrás: MúzeumDigitár

Fotó: KKJM

A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer egyrészt a múzeumok, köz- és magángyűjtemények mindennapi nyilvántartási és gyűjteménykezelési feladatait segíti, másrészt az interneten keresztül a gyűjteményekhez való hozzáférést, a gyűjtemények közötti átjárhatóságot biztosítja, lehetővé téve a digitalizált kulturális javak sokrétű felhasználását mind a szakma, mind a kutatók és más érdeklődők számára.

A múzeumi informatikai termékcsoport honosítása 2015-ben vette kezdetét, jelenleg 105 magyar köz- illetve magángyűjtemény és négy külföldi intézmény (Erdély, USA) alkalmazza ezt a rendszert. Vasárnaptól a Kecskeméti Katona József Múzeum több mint 6000 üvegnegatív felvétele is elérhetővé válik a nagyközönség számára a MúzeumDigitár segítségével.

Hajagos Csaba, a Történeti-Néprajzi Osztály vezetője kiemelte: „A projekt célja a KKJM fotó üvegnegatív (brómezüst zselatin szárazlemez, zselatinos üvegnegatív) állományának digitalizálása, közkinccsé tétele volt, amely munkafolyamat az intézmény több mint 6000 db történeti értékű fotó gyűjteményét érintette. A támogatás által biztosított keret lehetőséget adott a digitalizáláshoz szükséges modern technikai eszközpark kiépítésére, illetve a MúzeumDigitár komplex gyűjteményi böngésző szolgáltatás igénybevételére is, így egy naprakész, minden érdeklődő számára hozzáférhető és kereshető archívum jöhetett létre.”

Női portré
1930-as években, Kecskeméten készült műtermi felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum üvegnegatív állományának.
Fotó: MúzeumDigitár

Kecskemét múltja iránt érdeklődők számos érdekességet fedezhetnek fel a digitális fotóanyagban való böngészés közben. A fotók betekintést nyújtanak a 20. század első felének kecskeméti mindennapjaiba és ünnepeibe. Sok portréfotót tartalmaz az anyag, amelyek segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli öltözködési kultúrával, ékszerekkel, divatos hajviseletekkel.

Az itt található online böngésző linkje alatt folyamatosan bővülő tartalmat találnak az érdeklődők: https://muzeum.kecskemet.hu/online-bongeszo/

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös projektje az EEMI Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása kapcsán valósulhatott meg 3 200 000 Ft támogatás felhasználásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!