Csengőd

2019.10.04. 13:40

Közösségi találkozóhely lehet az új csengődi tájház

Kecelről költözött 1891-ben Csengődre az a család, amelynek a házát tájháznak alakították át a közelmúltban a településen. A Béleczki családnak annak idején tíz gyermeke született, akiknek a leszármazottjai közül 18-an élnek ma is a faluban.

Barta Zsolt

A tisztaszobában egy helyi népviseletbe öltözött csengődi lány

Forrás: Petőfi Népe

A hétvégi falunapi rendezvények kiemelt programja volt a tájház átadása, amely a csengődi identitástudat erősödését segíti elő. A Cselekvő Közösségek Programja támogatásával kezdődött a felújítási munka. A projekt megyei mentora, Supka Éva vázolta fel az ünnepélyes átadón a munka főbb állomásait. Mint mondta, a helyi közösségek a saját értékeiket újra felfedezték, ezek szemléltetésére újítottak fel az elmúlt években nagyon sok tájházat. Az országban az ilyen intézményeknek a száma 350 feletti lehet. A település vezetői az elmúlt időszakban felismerték a tájházi mozgalom közösségerősítő szerepét, ezért is születhetett meg mára Csengőd minimúzeuma. Ez az intézmény az előző évszázad mindennapjainak a tárgyi kultúráját mutatja be. A házban a fiatalok és az idősek bármikor összejöhetnek, hogy a helyi történelem fennmaradt tárgyait megtekinthessék.

Lajter Ferenc polgármester is méltatta az új intézményt. Mint mondta, annak idején nyolcvan forintból vásárolta a keceli család a portát. Az épületnek a hátsó részét építették fel először, majd az utca felőli szobát, a mai konyhával. A felújítás tízmillió forintba került, ennek tetemes részét a bérköltség vitte el. Az ingatlanon új a cserepezés, szintbe hozták a hosszú tetőt, kifestették a házat. Az alsó épületek is takarosan néznek ki. A belső berendezési tárgyak az elmúlt évszázad falusi világát idézik, mint például a tisztaszobában a gyönyörűen vetett ágy csipkés párnákkal és az évszázados szekrények a falak mentén. A konyhában a napi sütés-főzés eszközei, az onnan nyíló kisebb szobában pedig a család mindennapi használati eszközei láthatóak.

A tisztaszobában egy helyi népviseletbe öltözött csengődi lány
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!