Uszód

2019.08.12. 12:13

A táncosok felvették a Gubbantós nevet

Különleges a falunapok sorában az uszódi, mely egyben népművészeti fesztivál és regionális néptánctalálkozó is.

Zsigmond Enikő

A Gubbantós Népművészeti Fesztivál színpadán az Uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A gubbantós egy helyi tánc, egy jellegzetes mozdulatsorról kapta a nevét. A kezdeti egynapos falunapból nőtte ki magát háromnapos rendezvénnyé a Gubbantós Népművészeti Fesztivál, immár tizennegyedik éve. Kétévente párostánc-versenyt rendeznek, ez volt tavaly, idén pedig regionális néptánctalálkozó, mely egyben az együttesek minősítője is.

Idén is azt az elvet követték, hogy bár a Gubbantós elsősorban népművészeti fesztivál, a három nap alatt minden korosztálynak tudjanak színvonalas programot ajánlani, így volt pénteken játszóház és zenés gyermekműsor, fellépett Vásáry André és Bódi Csabi, valamint a Honey Beast együttes.

Szombaton nyílt kiállítás a polgármesteri hivatal Kapugalériájában az uszódi alkotótábor képeiből, ahol a polgármester egy különlegességet is bemutatott: az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia egy 1935-ben készült Benedek Péter-festményt – ő a falu szülötte volt, emlékház is viseli helyben a nevét.

– Büszkék vagyunk uszódi értékeinkre, melyek közül több is bekerült a nemzeti értékek közé: a Benedek Péter-emlékház, Benedek Péter festőművész munkássága és festményei, Benedek Sándor költő munkássága és versei, az uszódi hímzés, az uszódi viselet, az uszódi táncok, az uszódi gubbantós. Ezeket szeretnénk megőrizni és továbbadni az utánunk következő generációknak – mondta Bedi Gyula polgármester a megnyitón.

Este hatkor kezdődött a folklórműsor, melyben fellépett a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Piros Rózsa Táncegyüttes, az Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes, a Szakmári Hagyományőrző Táncegyüttes, a Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes, a Pálfai Hagyományőrző Néptáncegyesület, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület, Vörös Laura és párja, Csánki Mónika és Kővágó Zsolt, Borsos Jánosné és Holló Mátyásné.

A Gubbantós Népművészeti Fesztivál színpadán az Uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes

A néptánctalálkozó rangját is mutatja, hogy Héra Éva, a Muharay Népművészeti Szövetség elnöke is megtisztelte a rendezvényt. A műsort a Kóborzengő zenekar kísérte. A fellépők között számos értékes, összesen több százezer forint értékű ajándékot osztottak ki Uszód Önkormányzata és mintegy százhúsz támogató cég, szervezet és magánszemély jóvoltából.

A programban egy különleges esemény: névadományozás is szerepelt. Bedi Gyula polgármester a helyi tánccsoportnak átadott egy díszes oklevelet, miszerint az együttes neve innentől a híres uszódi tánc után Uszódi Gubbantós Néptánc Egyesület.

A fesztivál vasárnap a Boldizsár Emlékházban tartott ökumenikus istentisztelettel zárult.

Díjjal ismerték el a munkájukat

A szombati esti táncműsor közben adták át az Uszód Községért díjakat is.

Díszpolgári címet kapott: Südi István és Beck János (posztumusz). Uszód Községért kitüntető díjban részesült: Újvári Mihály Imréné, Tóth Istvánné, dr. Szalma Mihály, Garamvölgyi István. Uszód Község Polgármesterének Kitüntető Díját kapta: Borsos Jánosné, Borsos Tamás, Holló Mátyásné, Kiss Péter Lászlóné, Kővágó Zsolt, Kővágóné Csánki Mónika, Uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Szinvavölgyi Néptáncműhely, Kun Gáborné, Megyesi Terézia, Nyaka Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!