Kiskunfélegyháza

2019.05.12. 11:30

Móra iskolák találkoztak Kiskunfélegyházán

Határon innen és túlról is érkeztek tanulók a magyar ifjúsági irodalom kiemelkedő alakjának szülővárosába. A találkozón díjazták azokat az iskolákat, akik a legegyedibb pályaműveket készítették.

Mester-Horváth Nikolett

Az idei évet a város képviselő-testülete Móra Emlékévvé nyilvánította, ennek keretében tartották meg szombaton az országos Móra-találkozót Móra Ferenc szülővárosában. Az eseményre hazánkból és a határon túlról is érkeztek a Móra nevet viselő általános iskolák.

Az ünnepi köszöntőn Rosta Ferenc alpolgármester üdvözölte az egybegyűlteket a szecesszió stílusban épített városháza dísztermében. Beszédében hangsúlyozta, hogy Móra Ferencre nagy hatással volt ez az alföldi kisváros, befolyásolta világképét. – A város mindenkori lakói tisztelettel és szeretettel viszonyultak Móra Ferenchez. Utca, tér, iskolák és közintézmények viselik nevét, illetve számos szobor és emléktábla őrzi alakját – mondta Rosta Ferenc. Az alpolgármester köszöntőjében kiemelte továbbá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a tavalyi évben Móra Ferencet és munkásságát Magyar Örökség díjjal ismerte el.

Az enderfalvi, fegyverneki, répcelaki, székelyudvarhelyi, zuglói Móra Ferenc Általános Iskola diákjainak, valamint a házigazda, Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulóinak a találkozóra olyan pályaműveket, kisfilmeket kellett készíteniük, amikkel közelebb hozzák a 21. századi emberhez a névadó munkásságát. A gyerekeknek saját eszközeikkel kellett megmutatniuk, mit jelentenek nekik Móra Ferenc alkotásai, hogyan találják meg benne azokat az üzeneteket, amik nekik szólnak.

A díjátadó előtt a rendező általános iskola tanulói rövid műsorral örvendeztették meg a közönséget. Az énekkar megzenésített Móra verset adott elő, egy fiatalember Móra verset szavalt, majd erdélyi és dél-alföldi néptánc produkciókat mutattak be a fiatalok.

A Móra nevet viselő általános iskolák küldöttségeit a helyi Móra intézmény vezetője, Mindák József köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy nagyon fontos Móra Ferenc írói, költői munkásságára ünnepélyes keretek között is megemlékezni, erre szolgál az Móra-találkozó.

A Móra Ferenc Társaság elnöke, az író dédunokája, Vészits Andrea mielőtt ismertette a díjazottak neveit, részletezte, milyen szempontok alapján hozta meg döntését a zsűri. – Az egyedit kerestük az elkészült művekben. Azokat az alkotásokat díjaztuk, amik a leginkább tükrözik a gyerekek szemléletét, gondolkodásmódját – mondta Vészits Andrea.

Kisfilmjével a harmadik helyen végzett a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola csapata. A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola tanulói a második helyet szerezték meg pályaművükkel. A győztes pedig a fegyverneki Móra Ferenc Általános Iskola diákjai által készített kisfilm lett.

– A répcelakiak figyeltek rá, hogy gyerekek mondják el a videóban, mindig gondolnak az intézmény névadójáról. A fegyverneki pályamű állt a legközelebb ahhoz, amit a zsűri látni szeretett volna. Még Móra-rap is hallható benne, ez pontosan az a kifejezésmód, ahogyan Móra Ferencet közelebb hozhatjuk a mai fiatalokhoz – összegezte Vészits Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!