Kecskemét

2019.03.20. 14:00

A természet erejét sugallják a vászonra festett kavicsok

A természet nem mindennapi oldalát jeleníti meg alkotásain Urbán Zsuzsanna festőművész, művésztanár. A festményei által a kavicsok különleges, egyedi világa tárul a közönség elé a most látható tárlatán.

Sebestyén Hajnalka

A hónap végéig láthatók Urbán Zsuzsanna festőművész alkotásai

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Hírös Agóra Kulturális Központ panorámatársalgójában tekinthetők meg Urbán Zsuzsanna legújabb festményei. A kecskeméti festőművész a Hónap Alkotója sorozat keretében mutatkozik be.

– Már gyermekkoromban is érdekelt a rajzolás, majd a vizuális kultúra. A rajzkészségemet édesapámtól örököltem – mesélte Urbán Zsuzsanna. – A középiskolában nagyon tág volt az érdeklődési köröm, így nehéz volt a választás. Végül a tanulmányaimat a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz–rajz szakán folytattam. A felkészülésben Szappanos István festőművész segített. Friss diplomásként 1995-ben kezdtem el tanítani a Kecskeméti Református Gimnáziumban, ahol azóta is tanítok földrajzot és rajzot. Később, 2006-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán vizuális nevelőtanár szakon szereztem meg a második diplomát. A tanításban fontosnak tartom, hogy a diákoknak megmutassam az alkotások hátterét, a különböző kultúrák jellemzőit. Szeretek tanítani, gondolkodásra késztetni, a diákokban lévő tehetséget, kreativitást fejleszteni. Rendszeresen van néhány diákom, aki valamilyen művészeti, vizuális pályán folytatja a tanulmányait – részletezte.

A festőművész közben folyamatosan fejlesztette tudását, szívesen járt Jakabszállásra, Dulity Tibor alkotótáborába.

– Az évek folyamán többféle technikát kipróbáltam: pasztellt, akvarellt, sokszorosító grafikai eljárásokat, jelenleg pedig akrillal dolgozom. A Hírös Agórában látható mini tárlatomat az elmúlt néhány évben festett képeimből válogattam össze. A visszafogott színvilágú vásznakon a körülöttünk lévő mikrovilág, a kövek, kavicsok megkapóan változatos, ugyanakkor meditációra késztető világát mutatom be. Talán a kövek szeretete a földrajz iránti szenvedélyemből is adódik – jegyezte meg.

A hónap végéig láthatók Urbán Zsuzsanna festőművész alkotásai
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Urbán Zsuzsanna, amerre jár, mindig figyeli a köveket, kavicsokat, és ami tetszik neki, hazaviszi. A későbbiekben ezek ihletik meg.

– A kavicsok mások figyelmét nem keltik fel a természetben, én azonban a mintázatukat, formavilágukat magával ragadónak találom, a természet erejét sugallják. Nagyon változatosan lehet megfesteni a köveket. A képkivágás, az elhelyezésük, a kompozíció sok-sok lehetőséget rejt magában minden egyes képnél. Egy jó kompozíció által a homogén háttér előtt mintha életre kelnének – véli a festőművész, aki az évek során számos csoportos kiállításon mutatkozott már be, és volt néhány önálló kiállítása is.

Urbán Zsuzsanna családjával – az idén fennállása 110 éves évfordulóját ünneplő – Művésztelepen él, férjével, Miklós Árpáddal, aki szintén festőművész és a Kandó Kálmán középiskola Kondor Béla művészeti tagozatán tanít.

Művészet új utakon – közös tárlat

Urbán Zsuzsanna tagja a Kecskeméti Képzőművészek Körének és a Műhely Művészeti Egyesületnek. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében, a Hírös Agórában hétfőn megnyílt Művészet új utakon című tárlaton Urbán Zsuzsannának is látható egy alkotása. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Művésztelep 110 éves évfordulójára állította össze nagybányai és kecskeméti képzőművészek közös tárlatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!