Kiskunfélegyháza

2019.02.13. 15:24

Ünnepséggel indult a Móra Ferenc-emlékév Félegyházán

Móra-emlékévnek nyilvánították az idei esztendőt Kiskunfélegyházán, ahol egész éves rendezvénysorozattal tisztelegnek a 140 éve született író, újságíró, muzeológus, a magyar ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotója, Móra Ferenc emléke előtt.

Vajda Piroska

Móráról dédunokája, Vészits Andrea is megemlékezett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A programsorozat szervezői az önkormányzat mellett a Móra Ferenc Társaság, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a közművelődési és oktatási intézmények, valamint Móra örökségének életben tartói és ápolói. Változatos eseménysorozatot állítottak össze annak érdekében, hogy az író emléke egy pillanatra se merüljön feledésbe szeretett szülővárosában az ifjúság és a kultúra iránt érdeklődő lakosság körében.

A Móra-emlékévet pénteken az író halálának 85. évfordulóján Balla László alpolgármester nyitotta meg a művelődési központban tartott ünnepség keretében, ahol bemutatták Móra Ferenc Magyar Örökség díját is.

– Móra Ferenc nagyon sokoldalú, soktevékenységű ember volt, költő, újságíró, könyvtáros, régész és muzeológus, de én azt mondom, hogy elsősorban egy melegszívű, nagy műveltségű ember volt – fogalmazott Balla László. – Halála után a Népszava így emlékezett rá: „Megszűnt dobogni egy jóságos szív, amely együtt érzett a szenvedőkkel és az üldözöttekkel. Megszűnt dobogni egy emberi szív, egy nagy író szíve.” A Pesti Hírlap pedig így méltatta: „Ami Móra Ferencet Móra Ferencé tette, az embersége volt.” Mórát a szeretetből és jóságból fakadó bölcsesség jellemezte. Mindez akkor érthető meg igazán, ha olvassuk műveit, akkor megérezhetjük a belőlük áradó melegséget és szeretetet – tette hozzá az alpolgármester.

Móráról dédunokája, Vészits Andrea is megemlékezett
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

– A legtöbbet a gyerekek, a fiatalok köszönhetnek Móra Ferencnek. Szívet melengető történetek olvashatók a Kincskereső kisködmön, A hatrongyosi kakasok, a Csicseri történetek köteteiben. Az 1920 után felnőtteknek írt novellái, regényei pedig a nagy írók sorába emelték – részletezte a városvezető, aki azt is elmondta, bár Móra Ferenc csak 18 éves koráig, az érettségiig élt Félegyházán, szülővárosához élete végéig hű maradt. Több írásában is hitet tett Félegyháza mellett.

Az emlékév megnyitóján Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke ismertette azt a laudációt, amely a Magyar Örökség díj átvételekor is elhangzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!