Kiskőrös

2018.12.22. 07:00

Díjat kapott Kunhegyesi Ferenc festőművész

Emlékezetes esztendő lesz az idei Kunhegyesi Ferenc számára. A kiskőrösi festőművész a héten Budapesten, az Uránia filmszínházban a Nemzetiségekért díjat is átvehette A roma képzőművészetre támaszkodó pedagógiai programjával önazonosságuk megőrzéséért és az elfogadásért vállalt munkáért.

Barta Zsolt

Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi festőművész egy Kecskeméten rendezett kiállításon

Forrás: Petőfi Népe

Mint arról korábban már beszámoltunk, a megyei Prima díjat kapta meg a munkásságáért a közelmúltban Kecskeméten Kunhegyesi Ferenc. Az országos elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át. A nemzetiségekért is felelős kormányfő-helyettes kiemelte: minden nemzetnek és nemzetiségnek küldetése, hogy a saját örökségét megőrizze, kibontakoztassa, még gazdagabbá és mindenki számára megismerhetővé tegye.

A baon.hu-nak Kunhegyesi Ferenc festőművész, a kiskőrösi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta: sok év óta vesz részt olyan programokban, amelyek a hazai cigányság integrációját segítik elő. A munka nagy kihívás, ugyanis nehéz a régi jó tradíciók mellett élő rossz szokásokat elhagyniuk a romáknak. Pozitív példaként említette, hogy a Kiskőrösi Egymi intézménnyel együtt visznek egy programot, amely mintegy 20 cigány lány egészségügyi és mentális, kulturális nevelését segíti.

A bari shej program azt célozza meg, hogy a lányok túl korán – akár tizenévesen –ne menjenek férjhez. Tanuljanak, teljesedjenek ki, alapozzák meg az egzisztenciájukat, és csak évekkel később, felnőttként válasszanak maguknak olyan társat, akivel felnevelhetik a gyerekeiket.

Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi festőművész egy Kecskeméten rendezett kiállításon

A hazai kisebbségek vezetőinek az elismerése

A Nemzetiségekért díjat az idén tizennégy ember, illetve szervezet vehette át. A magyar kormány 1995. szeptember 21-én döntött arról, hogy december 18. a kisebbségek napja, és ekkor alapították a Kisebbségekért díjat is. 2012. április 16-án az országgyűlés a napot a nemzetiségek napjának, az ez alkalomból odaítélt díjat pedig a Nemzetiségekért díjnak nyilvánította. Az elismerést az alapítása óta 185-en kapták meg. Tavaly Gmoser Györgyné, a kiskőrösi szlovákok szervezetének a vezetője kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!