Szabadszállás

2018.11.02. 11:49

Gobelin, avagy az alkotás szenvedélye

Antal Mihályné Jámbrik Jolán izsáki gobelinkészítő munkáiból nyílt kiállítás a minap a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Bukovics Jánosné nyitotta meg, közreműködött a Kiskun Népdalkör.

Gulyás Sándor

Antal Mihályné Jámbrik Jolán

Antal Mihályné Jámbrik Jolán egy súlyos betegséget és családi tragédiát követően, baráti jó tanácsra, lelkének megerősítésére kezdett el e sajátos kézimunkával foglalkozni. Az ösztönzés átsegítette a kezdeti gátlásokon, számos munka bizonyította, hogy érdemes volt meghallgatnia és megfogadnia a segítő szavakat. Jolika a majd másfél évtizedes alkotói munka alatt több tucat képet varrt ki. Sikereiben kettő – számára igen fontos – személlyel osztozik a köszönet szintjén, az ötletért, a biztatásért, a segítségért Száfnerné Icával, a képek keretezéséért pedig férjével.

– A gobelint csak szeretetből lehet készíteni. A kézimunkázó belevarrja egyéniségét, megfesti a tűbe fűzött fonallal a különböző színárnyalatokat. Az alkotó ezáltal a Teremtő segítője is, hiszen a semmiből tű és színes fonalak segítségével rendet teremt az alkotásban az elkészült műben. A tűvel festett kézimunkák szépségükkel, részletgazdagságukkal nyugalmat, az alkotás örömét, a lélek harmóniáját fejezik ki. Az itt kiállított gobelinek elsősorban a hagyományos és a modern kézimunka iránti szeretetről, tiszteletről tanúskodnak, szívet melengető érzés az ilyen szép alkotások látványa – méltatta Antal Mihályné Jámbrik Jolán tevékenységét, valamint munkáit Bukovics Jánosné.

A gondos munkával készített képeken számtalan téma köszön vissza. Az érdeklődők láthatnak portrékat, csendéleteket, tájképeket, gyönyörű mozgású lovakat, a boldog békeidők polgári hangulatát visszaidéző munkákat, de vallási témájú gobelinek is fellelhetők a sorban.

Antal Mihályné Jámbrik Jolánt a környék ismert gobelinkészítőjeként tartják számon. Nagy gondossággal és örömmel készített munkáit Izsákon, Fülöpszálláson és Szabadszálláson is megcsodálhatta a nagyközönség.

A kiállítás november 10-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Antal Mihályné Jámbrik Jolán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!