Kiskunhalas

2018.10.29. 17:30

Fergeteges műsort adott a harmincéves Halas Táncegyüttes

Harmincéves jubileumát ünnepelte a Pro Urbe és Bács-Kiskun Megye Közművelődési Díjjal kitüntetett Halas Táncegyüttes szombat este a Dékáni Árpád Szakgimnázium sportcsarnokában. A volt és jelenlegi táncosok együtt léptek színpadra és adtak mintegy kétórás ízelítőt a magyar néptánchagyomány legjavából.

Pozsgai Ákos

A jubileumi évforduló ünneplése néhány napja egy rendhagyó fotókiállítással vette kezdetét, amely a három évtized hazai és nemzetközi fellépéseit, a megszámlálhatatlan kitüntetést, oklevelet és elismerő díjat, a táncegyüttes mindennapi pillanatait, a táncpróbákat, a közösségi együttléteket megörökítő képeket mutatja be. A rendhagyó kiállítást berendezték a táncgálának helyet adó sportcsarnok előterében is.

A Halas Táncegyüttes 1988-ban, az akkori városvezetés kezdeményezésére alakult meg. Több száz fiatal táncolt a táncegyüttesben Doktor László vezetésével. Néhány év alatt nem csak a városban, de Halas, sőt az ország határain kívül is ismert és ünnepelt táncosok lettek. A Kárpát-medence több települése mellett Európa nagyvárosaiba és a világ távolabbi tájaira is eljutottak. Kanadában, Mexikóban és Tajvanon is jártak a táncosok – sorolta a fellépések sokaságát Fülöp Róbert a szombat esti gálaműsor megnyitóján. A polgármester szerint az együttes tagjai a tánc mellett őrzik és ápolják a hagyományokat, gazdagítják a magyar kultúrát, képviselik városukat és hazánkat.

A táncgálán az együttes gyermek és ifjúsági, felnőtt és szenior tagjai mellett felléptek a csoport volt táncosai is. Meghívást kaptak országosan ismert előadóművészek, köztük Doktor László, az együttes egykori vezetője, Balogh Melinda Lukrécia (Bahorka Társulat), Ábrahám Nóra és Krámli Kinga (MINGU), akik csak itt énekeltek együtt. Megható pillanata volt az estének, amikor a színpadi háttér kivetítőjén megjelent a fiatalon elhunyt egykori zenekari tag, Vass Lóránt portréja és Hatvani Zoltán előadóművész fényképe, akikről külön megemlékeztek.

A mintegy kétórás fergeteges gálaműsorban bemutatott moldvai, szatmári, széki, szilágysági, dél-alföldi és más tájegységekről származó táncokat harminc zenész kísérte, valamennyi előadott produkciót vastapssal jutalmazta a közönség.

A gálaműsor végén Bányai Gábor országgyűlési képviselő művészeti, koreográfusi tevékenységük elismeréseként a jubileum alkalmából készített halasi csipkét ajándékozott Doktor Lászlónak, Mándity Lászlónak, Csuma Sándornak és Cornea Zsoltnak, a táncegyüttes jelenlegi vezetőjének. A gálát hajnalig tartó táncház zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!