Bácsalmás

2018.09.24. 12:09

Bácsalmásra is elért a Frida-kultusz

Szabó B. Cintia bácsalmási fotográfust is megihlette Frida Kahlo, a mexikói festőnő életműve, melyet hazánkban első alkalommal láthat a nagyközönség a Magyar Nemzeti Galériában.

baon.hu

Hazánkban is hódít a Frida-mánia, amelyet csak tetéz a mexikói festőnő jelenleg is megtekinthető kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. A 20. század egyik legmeghatározóbb női művészének alkotásait először láthatjuk Magyarországon, amely a festőnő születésének 111. évfordulóján nyílt meg és novemberig látogatható.

Frida Kahlo egy ikon, jelkép, feminista, anarchista és hős. A személyét övező rajongás a halálát követő évtizedekben bontakozott ki, amely számos alkotót inspirált az évek során. Festmények, ékszerek, táskák vagy akár tetoválások formájában is találkozhatunk manapság Frida ikonikus alakjával.

Szabó B. Cintia bácsalmási fotográfust szintén megihlette a mexikói festőnő életműve. Frida Kahlo munkássága előtt tisztelegve, a magyarországi tárlat megnyitójának apropójából készítette el tematikus fotósorozatát. A sorozat elkészítését egy több hetes tervezési időszak előzött meg, amelyet egy lelkes művészettörténész ismerősével és kolléganőjével, Vadász Viktóriával valósított meg.

A fotózás helyszíne a Margit-sziget volt, amely amellett, hogy augusztusban színpompás virágzásba borult, az ott található egykori ferences kolostor romjai különleges atmoszférát kölcsönöztek néhány képnek.

Cintia elmondása szerint arra törekedett, hogy a sorozat egyes darabjai mind egy picit különbözőek legyenek, amellyel Frida Kahlo sokszínű és izgalmas személyiségére szerette volna felhívni a figyelmet. Cintia jelenleg Skóciában tanul fotográfiát, rendszeresen látogat haza szülővárosába, Bácsalmásra.

A teljes album Cintia oldalán tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!