Szank

2018.07.13. 17:30

Árpád-kori földház épül, ősi komforttal

Már csak a nádtető hiányzik és készen áll az Árpád-kori komfortot idéző földház a szanki határban, ahol már elkezdődött a Kiskun Emlékhely építése.

Tapodi Kálmán

Már csak a nádazás van hátra – mutatta munkája eredményét Császár Tibor

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A település határában tavaly elvégzett régészeti kutatások bizonyítják: a kettős körárokrendszerrel védett elődtelepülés területén véres csatározások dúltak a tatárjárás idején. A leletekből megállapították: a mongol–tatár hordák senkit sem kíméltek azon a vidéken sem.

Az Árpád-kori település maradványainak feltárását követően, idén megkezdődött az ott létesítendő Kiskun Emlékhely kialakítása. A község 350 millió forintot nyert az emlékhely létrehozására, melynek 4,5 hektáros területén tanulmányozni lehet majd az elődök mindennapjait.

A fehér falú veremház már messziről vonzza a tekintetet az Emlékhely dűlőn, amit nemrégiben hivatalosan is erre a névre kereszteltek. A területen már elkezdték a különböző kiszolgálóépületek építését, ahol egy 450 négyzetméteres látogatóközpont is létesül.

Az Árpád-kori földház lesz az egyik épülete annak a tanösvénynek, amin egy történelmi időutazást lehet tenni. A látogatók a földháztól elindulva megismerhetik, miként alakult a vidék sorsa, megtekinthetik az ásatások során feltárt romokat, maradványokat. Az egy kilométeres séta végén pedig eljuthatnak egy 18–19. századi – a korabeli gazdálkodást a valóságban megjelenítő – tanyáig.

Már csak a nádazás van hátra – mutatta munkája eredményét Császár Tibor
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– Már csak a nádazás van hátra és ez a veremház elkészül – mutatta munkájának látványos eredményét Császár Tibor, aki nem csak a földfelszín alá süllyesztett házak építésének mestere. Fafaragóként és faművesként – avagy ahogyan ő mondja, fanyűvőként – is gyakran alkot megsüvegelendő tárgyakat, és kemenceépítőként is jegyzik nevét. A szanki földház közelében is épített egy kemencét, ami már kiállta az első próbákat.

Császár Tibor – mint a földház első látogatóinak – rögtönzött idegenvezetést is tartott az épületben, amiről megtudtuk, hogy az emberek mellett kisebb állatok lakhelyéül is szolgált. Mindezt bizonyítandó, a mester pumi-puli keverékei is hamar otthonosan mozogtak a szalmával beterített fekvőhelyeken.

Patkós Zsolt polgármester elmondta: olyan turisztikai attrakciót kívánnak létrehozni, mely egyrészt szolgálja a területen talált régészeti lelőhely bemutathatóvá tételét, másrészt a környéket évszázadokon át benépesítő kunok szellemi és kulturális örökségének továbbélését biztosító, hagyományőrző rendezvények infrastruktúrájának kiépítését.

Császár Tibor
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Az épített örökség bemutatása mellett a kulturális örökség bemutatásának is komoly szerepet szánnak az emlékhelyen, ahol különböző rendezvényeken, foglalkozásokon ismerhetik meg az elődök kultúráját. A tervek szerint lesznek: lovas, kutyás és baranta­bemutatók, a gyerekek alkalmi régészként kutathatnak a múlt kincsei után és gasztronómiai bemutatók is várnak a látogatókra a jövőre megnyíló emlékhelyen.

A kunok történetét is megismerhetik

Az emlékhely látogatóközpontjának kiállítóterében a kunok történetének több időszakát szeretnék bemutatni. A történelmi események sorában a kunok korai története és a korai magyar kapcsolatok mellett megismerhető lesz a kunok beköltözése a magyar királyságba, a tatárjárás, a kun székrendszer és a török hódoltság, majd az önmegváltás (redemptio) időszaka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!