Kiskunfélegyháza

2018.06.28. 20:00

Rangos elismerést kapott Mészáros Márta igazgató

A város egyik legmagasabb elismerését, Petőfi-emlékérmet kapott Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója Kiskunfélegyháza kulturális és muzeális értékeit gyarapító tevékenységéért, a Petőfi-kultusz helyi és határon átívelő terjesztéséért. A díjat a Városalapítók napja keretében vehette át. A néprajzos muzeológussal kitüntetése kapcsán beszélgettünk.

Vajda Piroska

Mészáros Mártát nagyon meglepte az elismerés, úgy érezte, nem tett még le eleget az asztalra

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Hogyan fogadta az elismerést?

– Nagyon meglepett, amikor megkaptam az értesítést. Az volt az első gondolatom, hogy még nem tettem le az asztalra ehhez eleget. Mindazonáltal nagy megtiszteltetés számomra, hiszen ez a város harmadik legmagasabb kitüntetése. Annak különösen örülök, hogy az indoklás szerint nemcsak a Petőfi-kultusz ápolását ismerték el, hanem a néprajzi, helytörténeti munkám is benne van.

– Tudja, hogy ki terjesztette fel a díjra?

– Dr. Tarjányi József gondolta, hogy érdemes vagyok erre a díjra. Tarjányi Józsefről tudni kell, hogy olyan lokálpatrióta, aki az egész világon erősíti a Petőfi-kultuszt. Félegyháza Petőfi-nagykövetének is nevezhetnénk. Nekem sokat jelent az ő elismerése.

– Mi a fontosabb az ön számára, a helytörténeti munka vagy a Petőfi-kultusz ápolása?

– Ezt nem lehet szétválasztani. Intézményvezetőként, egy egész intézményi háttér segítségével szeretném mindkét ügyet szolgálni. Ez a munka több részből áll, csak egy része a Petőfi-kultusz ápolása. Itt van nekünk még Holló László, Móra Ferenc, a kiskun hagyományok, a redemptiós történet és még sorolhatnám...

– Hogyan került erre a pályára?

– Huszonöt évvel ezelőtt kerültem a múzeumba, és a szamárlétrát végigjárva, megismerve minden területét 2010-ben lettem igazgató. Véletlenül csöppentem ebbe a világba, és nagyon hálás vagyok azért a lehetőségért, amit itt kaptam. Nagyon sokat tanultam, és gyarapítottam a tudásomat az elmúlt évtizedek alatt. Megtanultam, hogy a múzeum nem öncélú dolog. Azért vagyunk, azért dolgozunk, hogy az itt összegyűjtött ismereteket továbbadjuk, a város szolgálatába állítsuk.

– Mit emelne ki az eddigi munkásságából?

– Amikor öt éve ismét önkormányzati fenntartásba került az intézmény, azt a javaslatot tettem, hogy vonják össze a múzeumot, a Petőfi és a Móra Emlékházat. Első körben a Móra-házat tettük rendbe, újítottuk meg a kiállítást. Új szemléletű tablók, bővebb információk várják a látogatókat. A legnagyobb változás az elmúlt években a Petőfi Emlékházban történt, ahol a költőhöz méltó körülményeket sikerült teremtenünk. Teljesen más szemléletű Petőfi-képet szerettünk volna kialakítani, mint ami eddig a legtöbb emberben élt. Ezért elhatároztuk, hogy megújítjuk az emlékház kiállítását. Tervünkhöz pályázati támogatást is nyertünk.

Mészáros Mártát nagyon meglepte az elismerés, úgy érezte, nem tett még le eleget az asztalra
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Mi alapján alakították ki az új kiállítást?

– Fél évig vajúdtam, kerestem a megoldást, mire megszületett bennem az a Petőfi-kép, amit mutatni szeretnék a nagyközönségnek. Semmiképp sem szerettem volna elveszni a szülőhelye és a halála körüli vitákban, a róla kialakult szélsőséges véleményekben. Másként szerettem volna a költőóriást az emberekhez közelebb hozni. Több mint egy hónapon keresztül ültem az üres kiállítótérben, hogy kitaláljam, milyen legyen az új kiállítás, amely tavaly augusztus 19-én nyílt meg. A Petőfi életútjáról szóló tárlat mellett a Petőfi-kutatókat is bemutatjuk. Nagyon büszkék vagyunk arra a tárlatra is, amely a Petőfihez kötődő képeslapokat tárja a látogatók elé. A versek termében pedig a félegyháziak harminc legkedvesebb Petőfi-versét tépőtömbökre nyomtatva olvashatják, és akár letépve haza is vihetik a látogatók. Berendeztünk egy poétazugot is, ahol szintén Petőfi-verseket olvashatnak az érdeklődők, itt van egy irodalmi színjátszótér is, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartunk, játszhatnak, és lúdtollal verset is írhatnak a gyerekek. A Petőfi Emlékház megújítása során kollégáimmal arra törekszünk, hogy lebontsuk a félegyháziakban az elmúlt évtizedek során felépült közöny falát. Azt szerettük volna elérni, hogy a helyiek valóban büszkék legyenek a félegyházi költőóriásra. Úgy gondolom, hogy az emlékházat végigjárva Petőfi Sándor valódi arcát ismerhetik meg a látogatók. Talán erre vagyok most a legbüszkébb.

– Azóta sem ült ölbe tett kézzel, újabb nagy fába vágta a fejszéjét.

– A következő nagy feladat a Kiskun Múzeum felújítása lesz. Két sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 105 millió forintból újulhat meg a 116 éves múzeum több épülete és kiállítása. Most ezen dolgozunk gőzerővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!