Kalocsa

2018.04.15. 13:07

Megjelent a kalocsai Cserenkó Gábor harmadik kötete

Egy megfigyelő feljegyzései címmel Budapesten debütált Cserenkó Gábor kalocsai novellista harmadik kötete. A könyv kalocsai bemutatója április 23-án lesz.

Gábor János

Amint azt lapunk is megírta: a szerző januárban elnyerte a Szárnypróbálgatók – Magyar anyanyelvű alkotók országos antológiájának ezüst oklevelét. A szakmai zsűri díját ugyan nagyra értékelte, de az új könyvben nem kapott helyet az akkor elismert Leküzdhetetlen című írás. A szerzőnek specialitása a monológ, az új novellacsokorban is ilyen szövegek szerepelnek: különböző, de általában nehéz társadalmi helyzetben és műveltségi szinten lévő emberek szemén keresztül láttatja a mai magyar valóságot.

– Elég jó fogadtatásra talált. Madarász Imre irodalomtörténész mutatta be a könyvet a közönségnek egy hosszú méltatással, és erre igazán büszke vagyok – mesélte mosolyogva Cserenkó Gábor. Bevallotta: nem érzett még soha akkora elismerést, mint a szaktekintély róla mondott jellemzése, amiben tömörnek és balladisztikusnak, kevés szóval is nagyon sokat mondónak írta le a műveit.

A szerző az Egy megfigyelő feljegyzéseinek írásakor arra törekedett, hogy elszegényedett emberek bőrébe bújjon, majd „még azelőtt üljön le a klaviatúra elé, hogy önmagává visszaöltözött volna”, jellemzi a kötet hangulatát az előszóban Benedek Szabolcs, József Attila-díjas író.

Cserenkó Gábor sorban a harmadik novelláskötetét adta ki: korábban a Talán a dalok (2012) és a Nem veled nevetek (2015) került fel a legnagyobb könyváruházak kínálatába. Az új könyvnek lesz premierje szülővárosában is: a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban április 23-án mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!