KUNSZENTMIKLÓS

2018.03.16. 17:30

Kistelepülésekre vándorol a versekkel Tóth Péter Lóránt

Folytatja küldetését Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. A kunszentmiklósi versvándor a napokban a megye négy kistelepülésének kiskönyvtárába vitte el József Attila költészetét.

Gulyás Sándor

A bátyai iskolásokat is nagyon megragadta Tóth Péter előadása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Megyénk kistelepüléseinek könyvtári szolgáltatóhelyeit a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár működteti. Ennek keretében sokféle, a könyvekhez, olvasáshoz kötődő programnak is otthont adnak a könyvtárak. Czakó Dóra, az intézmény kulturális szervezője javaslatára Tóth Péter Lóránt rendhagyó irodalom- és történelemórái is szerepelnek a kínálatban, melynek kapcsán a megye négy településén – Ágasegyházán, Orgoványon, Hajóson és Bátyán – ismerkedhettek meg az iskolások a magyar irodalom egyik legmarkánsabb költőegyéniségének verseivel, munkásságával.

– A VasútÁLLOMás című, József Attiláról szóló előadásomat ezidáig a Kárpát-medence közel 300 településére vittem el, de eljutottam vele Kanadába és Párizsba is. Kunszentmiklósi lévén nagyon örültem a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár megkeresésének, mert így a megye településein élők is megismerhették a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakját – mondta el érdeklődésünkre Tóth Péter Lóránt.

A kunszentmiklósi versvándor előadása jó választásnak bizonyult. A visszajelzések szerint a gyermekek valamennyi településen nagyon élvezték a programot. Az előadó jól érthetően szemléltette, hogy mennyire fontos az emberi lélek és a küzdeni akarás az egyén előbbre jutásához – írták az ágasegyháziak. Hajóson az eddigi egyik legsikeresebb rendezvényként értékelték a versvándor előadását, melyet a gyermekek végig izgatottan figyeltek, de Orgoványon és Bátyán is szívesen látnák újra vendégül Tóth Péter Lórántot.

A bátyai iskolásokat is nagyon megragadta Tóth Péter előadása
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gulyás Sándor

– Előadásomban legfőképp arra törekedtem, hogy felhívjam a gyermekek figyelmét az olvasás fontosságára, a versek, a versmondás szépségére, illetve arra, hogy milyen jó hely a könyvtár. Arra biztattam őket, hogy bátran keressék fel a könyvek „szentélyét”. A templomban és a könyvtárban van ugyanis igazán csend körülöttünk, ahová jó néha kicsit visszavonulni, elmélyülni gondolatainkban – emelte ki a kunszentmiklósi versvándor.

Az elképzelések szerint a jövőben hosszú távú kapcsolat fog kialakulni Tóth Péter Lóránt és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár között. A versvándornak Arany Jánosról és Szent László­ról is van előadása, jövőre pedig Radnóti-emlékév lesz, melynek kapcsán is meg tudja látogatni a megyei településeket, könyvtárakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!