kecskemét

2018.03.13. 21:39

Egymás mellett állította ki művét mester és tanítványa

Generácók – Mesterek és tanítványaik címmel nyílt kiállítás a Kápolna Galériában kedd este. A galériában kerámiaművész tanárok és tanítványaik munkáját egymás mellett láthatják az érdeklődők.

Horváth Péter

cof

Különleges és reprezentatív tárlat nyílt meg kedd este a Kápolna Galériában Generácók – Mesterek és tanítványaik címmel. A Tavaszi Fesztivál keretében megnyitott kiállításon képzőművész tanárok és tanítványaik különböző, nem ritkán formabontó technikával készült kerámiaalkotásai láthatók. A galéria terében a mesterek és tanítványaik műveit egymás mellé helyezték a kiállítók annak érdekében, hogy könnyebben lehessen elmélyülni a szemlélődésben és felfedezhetőek legyen a mester tanítványra gyakorolt, finom asszociációkban tetten érhető, áttételes hatásai.

A kiállításon Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek vezetője köszöntötte a művészeket és a látogatókat. Ezt követően dr. Balla Gabriella művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének főosztályvezetője nyitotta meg a kiállítást.

– Nagyon sok kitűnő mű készült itt Kecskeméten, a teljes gyűjtemény legnagyobb része világszínvonalú kortárs anyag. Az Iparművészeti Múzeum is régóta szeretne partnerséget kialakítani Kecskeméttel, hogy ott is bemutassuk ezeket a darabokat. Ez a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyeknek és a múzeumnak is kölcsönösen kiváló lehetőség lenne, hiszen a nagyszerű helyi darabokat ismertebbé tehetnénk. Ez még évekig várat magára, hiszen az Iparművészeti Múzeum épületének rekonstrukciója megkezdődött, de ez egy hosszú távú program – mondta dr. Balla Gabriella.

Dr. Balla Gabriella művészettörténész nyitotta meg a kiállítást Fotó: Horváth Péter

A kiállítással kapcsolatban hozzátette: – Nincs annál fontosabb, minthogy lássuk mester és tanítvány együttműködését. Láthatók műveiken az összecsengések és a hasonló gondolkodás. Az is látható, hogy egyetlen páros sem mutatkozik úgy, hogy a tanítvány szolgaian másolja mestere munkáit. Szuverén munkákat tekinthetünk meg, melyek más indíttatásból készültek, de mégis a belső gondolat egy-egy mozzanatában, áttételesen gyönyörűen nyomon követhető a mester hatása.

Dr. Balla Gabriella elmondása szerint pályafutása során nagyon sok unalmas megnyitón vett részt, ezért rendhagyó módot választott az alkotók és műalkotásaik bemutatására: a leginkább avatottak, a művészek maguk beszéltek műveikről, keletkezésük körülményeiről, jelentésükről és a mester-tanítvány viszony termékenyítő hatásáról.

A meghívott mesterek és tanítványaik Fusz György – Kontor Enikő, Haber Szilvia – Vértessy Dorottya, Kádasi Éva – Néma Júlia, Kemény Péter – Nagy-György Ágnes, Kuzsel Gabriella – Andrási Edina, Nagy Márta – Lantos Tímea, Pázmándi Antal – Simon Zsolt József, Polyák János – Bánó Zsófia, Szalai László – L. Molnár Zsuzsanna voltak.

A kiállítók mindannyian kötődnek a Kerámia Stúdióhoz és a kiállított alkotások legnagyobb része is helyben készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!