Kecskemét

2018.03.21. 14:00

Egyéniben és csapatban is élen vannak a kodályosok

Három kiemelke­dő sikert is elértek a közelmúltban a Kodály Zoltán Ének-­zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

Sebestyén Hajnalka

A Serkenj fel! címmel megrendezett országos Kodály műveltségi versenyen a 12. évfolyamos szakgimnazistákból álló csapat első helyezett lett. A győztes Solfuce csapatának tagjai: Ács Zsanett (fuvola), Károly Barna (gordonka), valamint Bristyán Jázmin (fuvola), aki Csonki Márta Flóra (szolfézs) helyett versenyzett a döntőben. Tanáruk Kiss Zoltán volt.

A Magyar Kodály Társaság megbízásából a Jeunesses Musi­cales Hungary Egyesület és a Papageno által szervezett műveltségi vetélkedőre hazánkból és a határon túlról is érkeztek versenyzők. A rendezvény szakmai partnere a Bartók Rádió volt, így a megméretésnek a Magyar Rádió márványterme adott otthont. A verseny után egy nappal a rádióban sugározták a verseny felvételét.

Kiss Zoltán tanár elmondta: az előzetes munkák, a felkészülés hétről hétre történt, az egyes fordulók alkalmával a diákok egyre jobban belemerülhettek Kodály Zoltán életébe, munkásságába, műveibe. A gyermekközpontú témák mellett megjelentek a komolyabb, mélyebb érzelmű és tartalmú fejezetek Kodály életéből, így nemcsak a tömérdek adattal kellett megbirkózniuk a tanulóknak, hanem a több mint 14 óra zenehallgatási anyaggal is frissen tartották magukat. A küzdelem szoros volt, a döntőben kiváló felkészültségű csapatokat szorítottak maguk mögé, többek között a kecskeméti refiseket, akik végül a harmadik helyen zártak.

Egyéni versenyeredmények is jó hírét vitték a Kodály iskolának. A VII. Országos Szakgimnáziumi Énekversenyen a harmadik korcsoportban első helyezett lett Ortan Vivienne, a szakgimnázium 12. évfolyamra járó magánének szakos végzős növendéke. Tanára

Altorjay Tamás, zongorakísé­rője Pusker Imre volt.

A 19 éves diáklány elmesélte: egészen kicsi kora óta énekel minden műfajban, klasszikus éneket szakgimnáziumban negyedik éve tanul. Rendkívüli öröm számára, hogy sikerült megnyernie e rangos versenyt. Az éneklés elengedhetetlen kifejezőeszköze az életének, és egyben a szenvedélye is. Az éneklést hosszú távon képzeli el. A zeneművészeti egyetemekre adta be a jelentkezését, de a színművészeti egyetemeket is megpróbálja. Az éneklést tekintve nyitott, mind a színpadi, mind az előadóművészethez köthető zenés műfaj érdekli. A kecskeméti közönség többször hallhatta már csodálatos hangját a Katona József Színház színpadán.

A kodályos diákok megnyerték a Serkenj fel! Kodály műveltségi országos vetélkedőt

Végül egy nemzetközi siker. Csőke Noémi, a szakgimnázium 11. évfolyamos tanuló­ja szintén első helyezett lett a Belgrádban megrendezett nemzetközi zongoraversenyen. A rangos megméretésen tanára, Radványi Mária is elismerést kapott felkészítő munkája elismeréseként. Noémi már számos hazai és nemzetközi versenyen mutatta be rendkívüli tehetségét. Hamarosan, március 24-én újabb versenyen bizonyíthat. Az országos szakgimnáziumok zongoraversenyén a Kodály iskolát másodmagával képviseli. Jelenleg erre a megméretésre készül.

A tévében is szerepelnek

A Kodály iskola alsóbb évfolya­main is eseménydúsan telnek a napok. Az M2 tévécsatorna az Antanténusz Gyermekkórussal forgatta a Matricák című ismeretterjesztő epizódok egyik részét, mely a Kórus címet kapta. Tibus bohóccal vidám, jókedvű munkában lehetett része a kodályos gyerekeknek. Sze­gedi Ildikó karnagy büszkén mesélte, hogy mindenki elégedett volt. A tévécsatorna nem először kereste meg őket. Mindig szívesen jönnek egy ilyen nagy hírű iskolába, ahol mind a gyerekek, mind a tanárok segítőkészen állnak a közös munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!