kecskemét

2018.03.06. 20:00

Az én Kecskemétem: a Cifrapalotát és a Békás-kutat is lerajzolták

Tizenhét iskolából összesen 107 pályamű érkezett be a Kecskeméti Városszépítő Egyesület által meghirdetett Az én Kecskemétem című rajzpályázatra. Érdekesség, hogy nemcsak a hírös városból, hanem Budapestről is küldtek be alkotást.

Hraskó István

– A múlt megőrzése mellett fontos volt számunkra az a visszajelzés is, hogyan látjátok a várost, az épített örökséget – így köszöntötte a diákokat Király József, az egyesület elnöke a Tudomány és Művészetek Házában tartott keddi ünnepélyes eredményhirdetésen. Ez egyúttal megnyitó is volt, ugyanis a pályázatra beérkezett mind a 107 pályaművet kiállították. Király József hozzátette: fontos, hogy a fiatalok nevelésébe beépüljön a hagyományőrzés, az elődök által épített értékek megóvása, ez motiválta őket a pályázat kiírásában.

Az alsó- és a felső tagozatosok, valamint a középiskolások külön kategóriában indultak, műveiket a Bruncsák András festőművész vezette zsűri értékelte. Mészáros Marianna művésztanár, a zsűri tagja kiemelte: minden rajz mögött érezték a személyes élményt. A legtöbb alkotásról Kecskemét emblematikus épületei köszönnek vissza, így a Cifrapalota, a Városháza, a Nagytemplom, de volt, aki a Békás-kutat, más a repülőtér közelében felállított Mig-21-es vadászrepülőt festette-rajzolta meg. Egészen apró, bensőséges motívumok is megjelennek a gyerekek művein, így például egy kilincs vagy a Cifrapalota valamelyik Zsolnay-majolikája.

– A fiatalokat látva érzem, nevelődik az új kecskeméti lokálpatrióta nemzedék. Ezért is örülök a pályázatnak, mert sokan megfogalmazhatták, miért szeretik Kecskemétet – ezt már dr. Farkas Gábor mondta köszöntőjében. A neves építész szerint otthon-érzés sugárzik a képekről, látszik, hogy a gyerekek magukénak érzik várost.

A verseny végeredménye

Alsó tagozat: 1. Horváth Lili (II. Rákóczi Ferenc iskola, 4.b), 2. Szabó Patrícia (Mathiász János iskola, 2. osztály), 3. Vincze Anna (Kodály Iskola, 3.b)

Felső tagozat: 1. Ferenczi-Nagy András (Rákóczi, 5.d), 2. Zetkó Zsuzsanna (Mathiász, 7. osztály), 3. Szurnyák István (Mathiász, 7. osztály)

Középiskolások: 1. Majorosi Gabriella (Kandó Kálmán iskola, 11.e), 2. Bán Valentina Mária (Katedra iskola, 11.b), 3. Urbán Tímea (1/13 m)

Sokan vehettek át különdíjat is. A Kodály Iskola 3.b osztályának minden tanulója nevezett a pályázatra, az ő jutalmuk egy kirándulás a kecskeméti rajzfilmstúdióba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!