Kecskemét

2018.02.26. 17:24

Szerte a világon egyszerre olvasták Wass Albert műveit

A Föld 58 településén olvasták egyszerre Wass Albert műveit a világ magyarjai a szépirodalmi felolvasónap keretében szombaton. Bács-Kiskun megye nyolc települése csatlakozott a Wass Albert munkássága előtt tisztelgő nemzetközi olvasótalálkozóhoz. A kecskeméti felolvasás szervezését immár harmadik éve a Hírös Rovókör vállalta olWASSunk Együtt címmel magára.

Koós Kata

Kecskeméten Wass Albert több tucat tisztelője állt színpadra

Fotó: Bús Csaba

Idén már 11. alkalommal rendezték meg határon innen és túl összesen 58 városban a szépirodalmi felolvasónapot, az olWASSunk Együttet szombaton. A program célja évről évre a tisztelgés Wass Albert munkássága előtt, valamint az országhatárokon átívelő magyar öntudat erősítése, népünk értékeinek tudatosítása és hirdetése.

Kecskeméten immár harmadik éve a Hírös Rovókör szervezésében valósult meg az ­olWASSunk Együtt rendezvény, mely során az erdélyi író munkásságának többtucatnyi kedvelője olvasta fel idén is kedvenc regényrészletét, vagy szavalta el legkedvesebb Wass Albert-költeményét a Hírös Agórában 10 és 19 óra között. Voltak továbbá, akik magyar dalokat énekelve, mások hangszerükön erdélyi dallamokat játszva tisztelegtek Wass hagyatéka előtt.

A rendezvény első felolvasásaként a program országos kezdeményezőjének, Hegedűs Gergely Andrásnak körlevelét hallhatták a résztvevők.

– Az utóbbi években ugyanaz a sugallat érkezik e sorok írása közben. Köszönet. Könnyen lehet, hogy a láthatatlan csatornákon keresztül ilyenkor maga Wass Albert sugározza felénk ezt az érzést a szépirodalmi ünnep boldog házigazdájaként. Azt a tüzet visszük tovább, melyet Wass Albert Erdélyben, majd a tengeren túl hosszú évtizedeken keresztül táplált, fáradhatatlan munkát végezve a nemzetért. A mai napon a magyar szellemiség megerősítésén és az öntudatunk újjáélesztésén dolgozunk, akárcsak ő tette – fogalmazott levelében a program kezdeményezője.

Kecskeméten Wass Albert több tucat tisztelője állt színpadra
Fotós: Bús Csaba

A felolvasónap idei különlegességét adta, hogy ebben az évben ünnepeljük Wass Albert születésének 110. évfordulóját.

Mák Kornél alpolgármester köszöntőbeszédében kiemelte: az erdélyi író munkássága és üzenete korokon átívelő példa és erőforrás minden magyar számára.

– Kiváló, intelligens és nagyon jó tollú ember volt, aki rosszkor született. A huszadik századnak abban az időszakában élt, mikor diktatúrák sújtották a magyarságot és Erdélyt. Ugyanakkor mégsem született rosszkor, mert a munkásságával, gondolatai­val, magyarságával muníciót és töltést adott nemcsak az akkori magyarságnak, hanem mind a mai napig minden magyar embernek – fejtette ki az alpolgármester.

Csernus Lajos, a Hírös Rovókör elnöke elmondta: mivel hazánkban a rendszerváltás előtt szinte ismeretlen volt Wass Albert munkássága, ő maga is csupán halála után hallott az erdélyi íróról. Művei rögtön magával ragadták.

– Elkezdtem olvasni a könyveit, és férfi létemre is könnyet fakasztott a szememből. Sokszor hajnalig nem bírtam letenni a műveit. Egyik húzta a másikat, mint a rózsafüzér: gyöngyszemenként jöttek. Majd a feleségemmel a gyermekeinknek is olvastuk a meséit, mondáit. Mikor felkértek, rögtön vállaltuk a szervezést – mondta a rendezvény főszervezője, akinek szívügye a magyar hagyományok és értékek megőrzése, valamint a magyarság büszkeségének és önértéktudatának erősítése.

– Abban reménykedem, hogy Wass Albert munkássága nem kötelező olvasmány lesz, hanem óhajtott. Remélem, ezzel a nappal is hozzájárulhatunk, hogy egyre többen kapjanak kedvet olvasásához. Aki ugyanis ráérez mondanivalójára, nem csupán az általa gyönyörűen leírt hegyekre vágyódik majd, hanem a magaslatokra is, melyek Wass Albert legfőbb üzenetét, a hazaszeretetet hirdetik – tette hozzá Csernus Lajos.

Tengeren innen és tengeren túl

A tengerentúlon New Yorkban, Miamiban és Calgaryban, illetve Erdélyben Máramarosszigeten és Marosvásárhelyen, a Felvidéken Naszvadon és Érsekújváron, országhatárainkon belül pedig további 51 településen – megyénkben Kecskemé­ten, Kiskunfélegyházán, Baján, Balló­szögön, Kalocsán, Szabadszálláson, Kecelen és Lakiteleken – olvasták egyszerre Wass Albert műveit a világ magyarjai szombaton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!