Helyi kultúra

2018.02.12. 07:50

Örömzene és táncház az Erdőfű népi kamarazenekarral

Különleges zenei élményben lehetett része azoknak, akik szombat este részt vettek az Erdőfű Népi Kamarazenekar „Sokszínű Kárpát-medence” címmel tartott első bemutatkozó koncertjén a kiskunhalasi Tiszti Klubban.

Pozsgai Ákos

A rendhagyó kezdeményezés a Magyarországon tevékenykedő táncház-zenészek összefogásából jött létre, a zenekari tagok valamennyien elkötelezett hívei a Kárpát-medence népzenei hagyományainak hiteles előadásának, ápolásának. A rendhagyó másfélórás koncert igazi népzenei csemege volt a műfaj kedvelőinek. A fiatal virtuózok átfogó zenei és kulturális képet adtak a Kárpát-medence magyarok lakta Felvidék, Erdély, Kárpátalja és Vajdaság sokszínű népi hagyományairól, az itt élő etnikumok kultúrájáról.

A másfélórás, táncelemekkel is kiegészített koncert ékes bizonyítékát adta annak, hogy a népzene ilyen magas fokon való művelése komoly és elmélyült szakmai tudást, specifikus hangszerismeretet igényel a zenészek részéről. Az Erdőfű Népi Kamarazenekar 12, többnyire húszas, harmincas éveiben járó zenésze igazi népi örömzenét adott elő, fergeteges volt a hegedűn, brácsán, nagybőgőn, klarinéton, szaxofonon, harmonikán, ütőgardon és cimbalmon megszólaltatott muzsika. A kamarazenekar 5 alaptagja: Éri Kati, Éri Márton, Kiss B. Ádám, Salamon Soma és Maruzsenszki Andor, mellett, további 7 zenekari tag: Bede Péter, Halmos Attila, Kalász Máté, Kaszap Attila, Kerékgyártó Gergely, Király Tamás és Zimber Ferenc játszott együtt a halasi esten.

Bemutatkozott az Ékes Kapu Otthon lakóiból és nevelőjéből álló Ékes Zenekar is, a koncert után pedig hajnalig tartó táncház következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!