Kecskemét

2018.02.07. 11:32

A koncert bevételét a vibrafon felújítására fordítja az iskola

Jótékonysági hangversenyt szervez a Kodály iskola ütőhangszeres tanszaka csütörtökön 17 órakor, hogy az iskola elhasználódott vibrafonja megújulhasson. Az Időutazás című koncert repertoárja 300 évet ölel fel. A fellépők zömét az iskola jelenlegi és volt diákjai alkotják, azonban több híresség is az ügy mellé állt: többek között Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása is színpadra lép majd.

Koós Kata

A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola hangszerállományának egyik különlegessége egy több mint 40 éves vibrafon.

– A vibrafon egy körülbelül 100 éve létező hangszer. Amerikából származik, és elsősorban a jazzben használták, később a klasszikus zenébe is bekerült. A dallamjátszó ütőhangszerek családjába tartozik. Nem túl közismert, bár az ütősök előszeretettel használják. Első látásra nagyon hasonlónak tűnik a xilofonhoz. Azonban míg a xilofon lapjai fából készülnek, a vibrafoné fémből. Emellett utóbbin van egy pedálszerkezet, melynek segítségével hosszú hangokat tudunk rajta játszani – magyarázta Palotás Gábor,

az ­iskola ütőhangszeres művésztanára.

A napi használat miatt a különleges zeneszerszám egykori hangélménye igencsak megkopottá vált.

– A diákok nagyon szeretik a hangszert, főleg a kamarazenélésben. Azonban olyannyira hamissá vált, hogy a kollégámmal kivettük a tanításból, mert úgy éreztük, többet árt, mint használ – mondta el.

A zeneszerszám javítható, azonban speciális szakértelmet igényel az újrahangolása.

– A cég, mely ezt a vibrafont gyártotta, már nem létezik, így nem tudunk a gyártóhoz fordulni, hogy újrahangolja. Egy hazai szakembert ismerek, aki ezzel foglalkozik, nála már járt a hangszer. Sok mechanikai gondot megoldott rajta, de a hangolási problémával nem boldogult – fejtette ki.

Palotás Gábor végül egyik, amerikai zenésztársa ajánlására felvette a kapcsolatot egy holland mesteremberrel, aki elvállalta a hangolást.

– Paul Bouten 15 éven keresztül dolgozott az egyik legnagyobb ütőhangszeres cégnél mesterhangolóként. A kapcsolatfelvétel után videó­kat kért, melyeken egészen rövid, speciális skálákat szólaltattam meg a vibrafonon. Válaszlevelében megírta, hogy nagy kihívás lesz a tisztára hangolása, de megoldható – mondta el a zenetanár, aki a mesterhangoló felkutatása után újabb problémába ütközött.

– A javítási költség mellett ahhoz, hogy a holland mester és a hangszer földrajzilag egy helyen tartózkodjon, biztosítanunk kell a mesterhangoló útiköltségét, szállását, ellátását – közölte.

A szerelés teljes költsége így körülbelül 450 ezer forint, melynek összegyűjtésére az iskola ütőhangszeres tanszaka jótékonysági hangversenyt szervezett. Csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket a Kodály iskola dísztermében.

– Bármilyen összegű felajánlásért nagyon hálásak vagyunk. Akik pedig 10 ezer forint feletti felajánlást tesznek, és ezt előzetesen jelzik nekem vagy kollégámnak, Abonyi Attilának, azokat ütőhangszeres cd-vel ajándékozzuk meg – mondta.

A jótékonysági hangverseny az Időutazás címet kapta, ugyanis közel 300 évet ölel fel a koncert repertoárja.

– A legrégebbi darab Bach egyik műve, a legmodernebb pedig egy kortárs zeneszerző, Tóth Péter kisdobtriója lesz. Többségében könnyedebb hangvételű darabokat választottunk. Lesz például ragtime, egy countryzene-átirat, emellett különlegességként egy hangdrum és egy spanyol ütőhangszer, a cajon is megszólal majd a színpadon – fejtette ki Palotás Gábor.

Palotás Gábor, az iskola ütőhangszeres művésztanára és a több mint 40 éves vibrafon Fotó: Bús Csaba

Hírességek álltak az ügy mellé

Az ütőhangszeres tanárok mellett a fellépők zömét az iskola jelenlegi és volt diákjai alkotják, azonban több híresség is az ügy mellé állt.

– Nagyon megtisztelő számomra, hogy színpadra lépnek velünk olyan zenészek is, akik nem kötődnek az iskolához, sőt vannak köztük, akik nem is ütősök, de a cél érdekében segítenek nekünk. Például Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása, és felesége, Ambrus Anett hegedűművész, valamint Tamás Szabolcs, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művésze – mondta Palotás Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!