Kecskemét

2018.02.22. 16:33

A Karol Wojtyla Gyűjteményi Központot még idén szeretnék felavatni

Címkék#Kecskemét

Még idén megnyílhat a Karol Wojtyla Gyűjteményi Központ, ahol a lengyel–magyar barátság központ ajándékba kapott szakrális és képzőművészeti alkotásait mutatják be.

Sebestyén Hajnalka

Több mint tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését a Karol Wojtyla ház, melynek népkonyháján az év minden napján 100–120 főt várnak meleg ebéddel. Az adományozók nemcsak pénzzel, ruhaneművel, műszaki cikkekkel segítik az intézményt, gyakran adnak ajándékba értékes képzőművészeti alkotásokat is. Az évek alatt sok-sok érték gyűlt össze, melyet szeretnének a nagyközönségnek is bemutatni. A gyűjteményi központ létrehozásáról tegnap tájékoztatta Farkas P. József alapító-igazgató a sajtó munkatársait, valamint a sorsközösség tagjait.

– Szeretnénk a meglévő kincseinket a közönség elé tárni. A kiállításnak lenne egy állandó magja, illetve egy mozgó része, ahol az aktuális eseményeknek állítanánk emléket – árulta el Farkas P. József. – A tervezési résznél tartunk. Mivel elég nagy gyűjteményi anyagunk van, így helyszínként két lehetséges épület jöhet szóba. Első változatban helyben, a Wojtyla Barátság Központ tetőterében alakítanánk ki a gyűjteményi központot, második változat szerint pedig egy közeli épületben rendeznénk be – tette hozzá.

Az ajándékba kapott értékek sora évről évre gazdagabb. Hamarosan kézhez kapják Stanislaw Dziwisz bíboros két ajándékát is, melyek szintén helyet kapnak a Karol Wojtyla Gyűjteményi Központban. A krakkói egyház elöljárója egykor II. János Pál pápa, azaz Karol Wojtyla személyes segítője volt. A bíborossal többször találkoztak személyesen a wojtylások, így jól ismerik a civil intézmény működését. Tavaly nyáron a magyar állam Petőfi-díjjal tüntette ki a bíborost, aki a megtiszteltetése jeléül az államnak ajándékozta egy neves lengyel festőművész II. János Pál pápáról készült festményét, valamint a pápa hagyatékából egy szobrot. A magyar állam pedig a két értékes művet felajánlotta a kecskeméti wojtylásoknak.

– Még a gyűjteményi központ megnyitása előtt, májusban szeretnénk egy különleges kiállítást rendezni. A Wojtyla központ létrehozásához hihetetlen nagy segítséget kaptunk a keceli Pintér családtól, és kapunk ma is. Pintér József – sajnos már nem lehet közöttünk, de sosem feledjük – első szóra, már a tervezés pillanatától anyagi segítséget nyújtott, hogy álmunk megvalósuljon, népkonyhát működtethessünk. Tette ezt szeretetből, keceliként a kecskeméti szegényekért. A fotókiállításunkkal a velünk töltött tíz évét szeretnénk feleleveníteni – hangsúlyozta Farkas P. József.

Farkas P. József, valamint Pintér Józsefné Ilona és menye, Csilla a sajtótájékoztatón Fotó: Bús Csaba

A Pintér család támogatása a családfő halála után sem szűnt meg. A lehetőségekhez mérten folyamatosan segítik a szervezet munkáját. Legutóbb jelentős összeggel hozzájárultak az intézmény új elektromos autójának megvásárlásához, valamint az épület fűtésrendszerének korszerűsítéséhez. Nem utolsósorban a tegnapi ebédet is ők biztosították.

Elsők között segítettek

A sajtótájékoztatón részt vett Pintér József felesége, Ilona, valamint menye, Csilla. Pintérné Ilona hangsúlyozta: számukra is nagy öröm és megtiszteltetés, hogy egy kiállítással szeretnének tisztelegni férje emléke előtt. Hozzátette: már az első pillanatban tudták, hogy a cél, amit Farkas P. József kitűzött a Wojtyla megalapításakor, érdemes a támogatásra. Folyamatosan figyelemmel kísérik a ház működését, mely csodálatos fejlődésen megy keresztül. Pintérné Csilla pedig a generáci­ón át öröklődő szeretetet és a bajbajutottak segítését emelte ki, mely az ő gyermekei előtt is követendő példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!