Soltvadkert

2018.02.17. 17:34

Grecsó Krisztián történetei elevenedtek meg Soltvadkerten

Grecsó Krisztián, a kortárs irodalom egyik népszerű írója volt a napokban Soltvadkerten rendezett író-­olvasó találkozó vendége. A szegvári származású irodalmár lebilincselően mesélt az életéről és a művészi munkásságáról a művelődési házban tartott rendezvényen.

Barta Zsolt

Grecsó Krisztián olvas fel a legutóbbi kötetéből

Fotó: Barta Zsolt

Grecsó elmondta: paraszti családban született Szegváron. Mosolyogva mondta, hogy édesapja olyan hippi volt, aki szavalóversenyekre járt. A család és a szülőfaluja adta azt a hátteret, ami visszaköszön a történeteiben.

Az utóbbi években jelent meg a Tánciskola, a Mellettem elférsz, a Megyek utánad, a Jelmezbál, a közelmúltban pedig a Harminc év napsütés című kötete. Ezekben sok olyan rész olvasható, amely családi indíttatású történeket tartalmaz. Az alkotó választ keres a kérdésre: vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért?

Grecsó történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat. A Harminc év napsütésben a generációk közötti kommunikáció sajátosságait hangsúlyozza a szerző. Grecsó Krisztián a találkozón felolvasta a kötetből A megszülettem egy kazal tövében című írását. A történet azért különleges, mert Juszti nevű nagymamája ekkor nyílik meg előtte.

Ötvenéves titkot tár fel unokája előtt, amit senkinek sem mert addig elárulni. A négy elemit végzett idős asszony félt, hogy kinevetik. Évtizedek óta történeteket írt, amelyekről senki sem tudott. Miután meglátta az unoka akkor bemutatott új kötetét, a nagymamában megfogalmazódott a gondolat: „Ha öröklődni tudott, akkor van. Akkor benne is bujkál tehetség.” Az unoka pedig megörökítette könyvében az irodalmi vénával megáldott mamát.

Grecsó Krisztián olvas fel a legutóbbi kötetéből
Fotós: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!