Kalocsa

2018.02.27. 12:08

Az érsekségé az év levéltári kiadványa

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kiadványa lett az év levéltári kiadványa a Magyar Levéltárosok Egyesülete versenyén.

Gábor János

Lakatos Andor

A kalocsai érseki uradalom erdőinek kezelési utasítása a 18. század végén című legfrissebb kiadványát a Magyar Levéltárosok Egyesülete által tavaly kiírt versenyben, a forráskiadványok kategóriájában nevezte a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár. Az anno latinul megjelent, majd most modern fordításban a közönség elé tárt könyv az év levéltári kiadványa lett – az ezzel járó szakmai díjat a napokban vehetik át a szerkesztők a fővárosi levéltárban.

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár nem először indult és nyert ilyen versenyen: 2016-ban a monográfiák között lett első Tóth Tamás:

A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása című könyve, ami szintén az ő kiadványuk volt. 2013-ban megkapták az Év Levéltára elismerést is, amúgy pedig majd’ minden évben kitünteti őket a szakma.

– Zöld, élő témáról beszélünk, az erdő kezeléséről. Az érseki uradalom akkor 50 ezer hold erdőt kezelt és ez a dokumentum lényegében az erdőhivatal alapító okirata – magyarázta újabb díjnyertes könyvük kapcsán annak szerkesztője, Lakatos Andor. A levéltár vezetője elmondta: a kalocsai erdőutasítás egy igen korai kísérlet volt Mária Terézia 1769-es erdőrendeletének helyi alkalmazására, s az erdészet intézményes és szakmai fejlesztésére egy Duna menti nagybirtok életében, ezért vállalkoztak a kiadására. A vezető a levéltárak fontos feladatának tartja a ha­sonló eredeti dokumentumok feltárását és élvezhetővé tételét a ma emberének. Ezzel indokolta a látványos, színes külsőt, valamint a bőséggel alkalmazott grafikai és fotós illusztrációkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!