Választás

2024.06.09. 05:28

Bács-Kiskun: a 119 polgármester mellett, 881 települési önkormányzati mandátumról is döntenek a választók

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.

Tapodi Kálmán

A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is. 

választás, önkormányzati választás, Európai Parlamenti választás
Megkezdődött a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás
Fotó: MW / archív-felvétel

Bács-Kiskun vármegye 119 településén a jelenlegi adatok szerint 410 183 választópolgár adhatja le szavazatát június 9-én. A valasztas.hu oldalon található nyilvántartás szerint közülük 403 950 fő azoknak a magyar állampolgároknak száma, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek. Más EU tagállamok állampolgárai 5630 fő, míg a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, menekültek száma 633 fő.

A vármegyében összesen 499 szavazókörben lehet leadni a voksokat. A 119 polgármester mellett, 881 települési önkormányzati mandátumról is döntenek a választók, akik 23 főt juttathatnak a vármegyei önkormányzatba. Bács-Kiskunban 286 polgármesterjelöltet tartanak nyilván és összesen 2266 képviselő-jelölt bízik a megválasztásában.

A két megyei jogú városban összesen tizenegyen indulnak a polgármesterségért, Baján öt, míg Kecskeméten hat jelölt közül lehet választani. Kecskeméten 85 979, míg Baján 28 161 választó dönthet a jövőbeni városvezetésről. 

A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti párlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat.

A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára és szavazhatnak az európai parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak még.

Kalocsán nyolc polgármesterjelölt közül lehet megválasztani az érseki város vezetőjét. A településvezetői pozícióért hat-hat jelölt indul Borotán, Dunaegyházán és Mátételkén.

Harmincöt településen – Apostag, Bácsbokod, Bácsszentgyörgy, Ballószög, Balotaszállás, Bugac, Csávoly, Csólyospálos, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Érsekcsanád, Felsőlajos, Fülöpszállás, Gara, Harta, Helvécia, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kömpöc, Móricgát, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lakitelek, Ordas, Orgovány, Páhi, Petőfiszállás, Sükösd, Szakmár, Szentkirály, Tabdi, Tiszaug, Uszód – viszont csak egy-egy polgármesterjelölt neve szerepe majd a szavazólapon.

Szombaton és vasárnap is nyitva lesz a legtöbb kormányablak

A legtöbb kormányablak az európai parlamenti (EP) és az önkormányzati választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, valamint 9-én vasárnap is nyitva tart – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM). A tájékoztatás szerint ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, új lakcímet csak június 7-én, pénteken 10 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.

A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján veszik észre, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek – ismertették.

A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva.

Ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban részére ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás.

A minisztérium azt kéri, hogy ügyintézés előtt tájékozódjanak a nyitva tartó kormányablakokról a https://kormanyhivatalok.hu/ honlapon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában