Kecskemét

2024.06.08. 15:50

Mesterséges intelligencia: saját családját alkotta újra a művész

Június végéig tekinthető meg Gőbölyös Luca extrém kiállítása a Hírös Agórában Kecskeméten. A fotóművész kiállításában a család, az emlékek és a mesterséges intelligencia összefonódását vizsgálja.

Orosz Fanni Flóra

Gőbölyös Luca életében mindig is kiemelt fontosságú volt a család, viszont ami a vér szerinti kapcsolatokat illeti, mára már csak ketten maradtak lányával. Lehet-e, kell-e család nélkül élni? Ha nem, segíthet-e, ha magunk köré teremtünk egy népes, ideális, akár a mesterséges intelligencia által generált rokonságot? – tette fel magának a kérdéseket.

kiállítás, mesterséges intelligencia, hírös agóra
A fotóművész kiállításában a család, az emlékek és a mesterséges intelligencia összefonódását vizsgálja
Fotó: Orosz Fanni

A kiállítás megnyitóját Haris László, a magyar fotóművészet kiemelkedő alakja és a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja tartotta. Haris László tudja, hogy a mesterséges intelligencia egy megosztó technológia, viszont nyomatékosította, hogy önmagában semmi sem születik bűnösnek: az ember teszi azzá ártó szándékával. 

Mesterséges intelligencia keltette életre családját

Legújabb munkájában az ember teremtő akaratát, a világot felelőtlenül formáló tevékenységét, a fotografikus képbe vetett hitét, s annak a valósághoz való viszonyát járja körül, válaszokat keresve arra a kérdésre is, hogy milyenné válnak majd létezésünk keretei ebben az általunk kreált új valóságban. A művésznő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a képeken látható emberek nem a rokonai, nem is léteznek egyáltalán. Ő generálta őket a mesterséges intelligencia segítségével a saját magáról készített képei alapján. Tehát mindannyian belőle lettek, ők a vágyott családja. A kiállításon megtekinthető a fotóművész ideális édesanyja, édesapja, testvérei, rokonai.

kiállítás, mesterséges intelligencia, hírös agóra
Fotó: Orosz Fanni

Gőbölyös Luca DLA habil legújabb kiállítása, az „Emlékek Újrafogalmazása” egészen június 30-ig tekinthető meg Kecskeméten a Hírös Agórában az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában