Kecskemét

2024.06.03. 06:50

Idén 80. alkalommal emlékeztek a holokauszt áldozataira – galériával

Megemlékezést tartottak vasárnap a holokauszt 80 éves évfordulója alkalmából Kecskeméten, a városból elhurcoltak tiszteletére a vasútállomáson. A holokauszt megemlékezésén az Élet Menete Alapítvány múzeumkocsiját is megtekinthették az érdeklődők.

Orosz Fanni Flóra

A holokauszt kecskeméti áldozataira, az elhurcolt 1200 zsidó állampolgárra emlékeztek június 2-án Kecskeméten, a vasútállomáson.

holokauszt, évforduló, Kecskemét
A kiállítás célja, hogy mindenki hiteles képet kapjon a megtörtént eseményekről.
Fotó: Bús Csaba

Vagonkiállítás a holokausztról

Az Élet Menete Alapítvány múzeumkocsija 2005 óta járja Magyarország településeit. Eddig több, mint 100 településen közel 155 ezer érdeklődő látta a holokausztot nem mindennapi módon bemutató kiállítást, melyet vasárnap, a kecskeméti megemlékezésen Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője nyitott meg. A kiállítás célja, hogy mindenki hiteles képet kapjon a megtörtént eseményekről. "Mit tehetek én?" – ez a tárlat legfőbb üzenete.

Földdel és hamvakkal tértek haza Auschwitzból

Dr. Róna Tamás főrabbi, a ZSIMA elnöke emlékező beszédében elmesélte, hogy 1945-1948 között a túlélőknek nem volt lehetőségük a feldolgozhatatlant elindítani az egyén és a közösség szintjén, hogy gyászt, emlékezetet és utat találhassanak. 1949-ben a kecskeméti gyülekezet megmaradt tagjai úgy döntöttek, hogy elutaznak Auschwitzba, ahonnan nem tértek haza üres kézzel. Egy urnányi hamvakkal kevert földet hoztak, később pedig erre épül fel a kecskeméti temetőben álló ravatalozó.

Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

A vasárnapi megemlékezésen Kecskemét város részéről prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester is megosztotta gondolatait. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy tanuljunk a múlt hibáiból, azokat ne kövessük el még egyszer. A múltat megváltoztatni nem lehet, de a jövő még alakulhat másképp, ennek fényében pedig hangsúlyozta, hogy Kecskeméten zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

Az eseményen a Kodály Zoltán Szakgimnázium növendékei hegedű és fuvola előadása csendült fel a beszédeket követően. Végezetül az emlékezés jeleként minden résztvevő egy-egy követ helyezett a sínekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában