Bács-Kiskun

2024.06.10. 19:45

Az idei tanévben is ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás

A 2024/2025-ös tanévben is lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött, és az általános iskola 7. évfolyamát (hat osztályos középiskola első évét) szeptemberben kezdő lányok és fiúk önkéntes HPV elleni védőoltására az oktatási intézményben szervezett oltások során.

Orosz Fanni Flóra

Mivel a HPV okozta rákmegelőző állapotok és rákos megbetegedések mind a lányoknál, mind a fiúknál előfordulhatnak, fontos, hogy védőoltásban részesüljön az Ön gyermeke is. 

oltás, HPV, Bács-Kiskun
Az idei tanévben is ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás
Fotó: Shutterstock

A védőoltás a GARDASIL9 vakcinával történik, amelyet az oltási kampányban ingyenes biztosított. – számolt be a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Az oltóanyag a HPV 9 típusa általa okozott bizonyos betegségek ellen nyújt védelmet:

• méhnyakat,

• a szeméremtestet vagy hüvelyt,

• a végbélnyílást érintő rosszindulatú daganatok,

• továbbá HPV típusok által okozott nemi szervi szemölcsök.

A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltás szükséges. A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő – enyhe és gyorsan elmúló – kellemetlen tünetek. A döntés meghozatalához a HPV okozta megbetegedésekkel és a védőoltással kapcsolatban további információ érhető el az alábbi honlapokon:

https://egeszsegvonal.gov.hu/.../900-human...

https://egeszseg.hu/.../mit-kell-tudni-a-hpv-oltasarol.html

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában