Élmény

2024.06.11. 18:56

Gólyagyűrűzésen jártak a borotai óvodások és iskolások

A borotai önkormányzat támogatásának köszönhetően a település ovisai és iskolás gyerekei páratlan élményben részesültek. Fehér gólyák látványgyűrűzésén vettek részt Bácsbokodon és Bácsalmáson.

Pozsgai Ákos

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több helyszínen is várja az érdeklődőket a gólyafiókák gyűrűzésére ezekben a napokban.

gólya, gyűrűzés, Kiskunsági Nemzeti Park
Gólyagyűrűzésen jártak a borotai óvodások és iskolások
Fotó: Borotai önkormányzat

A Borotai Általános Iskola és a Kicsi Vagyok Én Napköziotthonos Óvoda óvodásai Bácsbokodon, illetve Bácsalmáson vettek részt a fehér gólyák látványos gyűrűzésen, újabb élménnyel gazdagodtak – mondta el Tóth Renáta borotai polgármester, aki köszönetet mondott a Koch Borászatnak a gyerekek utaztatásában való segítségnyújtásért. A gyűrűzéseken bárki részt vehet, aki szeretne közelről látni gólyafiókát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának közleménye szerint. A következő napokban több helyszínen is gyűrűzik a gólyákat Bács-Kiskunban.

A fehér gólyák fiókái június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, amelynek köszönhetően egész életükben – távcsöves leolvasással – azonosíthatóak lesznek, akár itthon, akár vonulás közben. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudható ma már, hogy ezek a kedves madarak Afrika déli területeire vonulnak. A madarak olyan rejtett életfolyamatainak, mint: a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érnek el a szakemberek. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra. A madárgyűrűzés kialakulásának több mint százéves hazai története van. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában