Földrajzi szabadegyetem

2024.05.18. 16:32

A többszörös világrekorder, Rakonczay Gábor volt a félegyházi könyvtár vendége – galériával

Rakonczay Gábor, többszörös világrekorder volt a vendége a kiskunfélegyházi városi könyvtár Földrajzi szabadegyetem ismeretterjesztő előadásának csütörtökön. Humorral átszőtt, érdekfeszítő előadásából megtudhatta a közönség, hogyan kelt át az óceánon Vitéz nevű egyszemélyes kenujával? Hogyan élte túl a csaknem végzetes borulást. Hogyan futotta át Magyarországot? Egyáltalán, hogyan lett extrémsportoló?

Vajda Piroska

„Az ember annyi, amennyit gondol és tesz.” Ez volt a mottója a Rakonczay Gábor félegyházi előadásának. A mottó igazságát történeteivel, élménybeszámolóival támasztotta alá. Az extrém teljesítményeiről szóló bő egyórás előadása alatt hallgatósága átértékelte önmagában a sporthoz, a mozgáshoz való viszonyát. Nem véletlenül.  

többszörös világrekorder, Rakonczay Gábor, előadás
Rakonczay Gábor evezős, kenus, többszörös világrekorder volt a vendége a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Földrajzi szabadegyetem ismeretterjesztő előadás-sorozatnak
Fotó: Vajda Piroska

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness világrekorder és többszörös magyar rekorder. Hatszoros óceánátkelő hajós, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa. Az egyetlen ember, aki átkenuzott egy óceánon. 

Ultrafutó világbajnok, aki rendszeresen több száz kilométeres futásokat teljesít. Kétszer átkelt Grönlandon és egy 44 napos expedícióval elérte a Déli-sarkot. Öt könyv szerzője, eddig öt országban több mint 250 ezer ember hallotta előadásait. 

Rakonczay Gábor azt vallja: mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján. Van, akinek ez viharos és van, akinek ez még viharosabb. De hogy az illető az élete óceánján mennyit sodródik, vagy céltudatosan éri el az általa kiválasztott túlpartot, az erősen az élethez való hozzáállásán és a célja eléréséhez befektett minőségi munkán múlik. Ezt pedig van lehetőségünk fejleszteni. A legmerészebb álmok is megvalósíthatóvá válnak, ha érdemben és minőségben teszünk értük. Mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján. Ezt csak akkor éled túl, ha jól csinálod. Az ember az ilyen utakon, éjszaka, az óceán közepén sodródva tapasztalja meg igazán, hogy nem ő a világ közepe, hanem csak egy parányi pont benne. 

13 évesen futotta élete első maratonját 

Rakonczay Gábor már kisgyermekként arról ábrándozott, hogy kalandos élete lesz: hegyeket fog mászni, átszeli az óceánt, és eljut a Déli-sarkkörre. Tanárai nem vették komolyan, arra biztatták, hogy tanuljon és legyen rendes munkája. A kalandvágyat azonban nem sikerült kioltani benne. Sőt!  

Történelem órán hallott először a 42 kilométeres maraton futásról. Bár nem volt ismeretlen előtte a futás, hiszen rendszeresen sportolt, de tájfutóként csak kisebb távokat teljesített. Mindenesetre elhatározta, hogy kipróbálja a martont. Másnap, neki is vágott. Ebéd után, minden előkészület nélkül indult el és 4 óra 22 perc alatt teljesítette a maratont. Otthon szülei sem tudtak a tervéről, csak akkor derült ki, amikor hazaért és rosszul lett. Az első maratont még nagyon sok követte, de Gábor ma már az ultrafutók táborát erősíti. Ha elindul egy ultrafutó versenyen, 100 kilométerig meg sem áll. Többször is körbefutotta a Balatont. Legutóbb 25 óra 21 perc alatt teljesítette a 211 kilométeres távot. De átfutotta már Magyarországot, ami szélességében 700 kilométer. A Mont Blanc 4800 méteres csúcsát pedig futva hódította meg. 

Egy év szabadságot vett ki az egyetemen, hogy átszelje az óceánt 

Egyetemista koráig dédelgette magában az óceánátkelés tervét. Amikor egyszer csak úgy döntött, hogy halaszt egy évet az egyetemen és nekivág. Ebben a kalandban akkori barátnője is részt vett. Pénz híján maguk építették meg azt a hajót, amivel 51 nap alatt evezték át az Atlanti-óceánt. Ezzel a teljesítménnyel vegyes-párosban világrekordot döntöttek. 

Rakonczay Gábor ezután sokat vitorlázott, hajókat épített, felkészített másokat az óceán átkelésére, mígnem elhatározta, hogy egyedül is nekivág az óceánnak. Kenuval korábban ezt senki nem teljesítette. Neki 77 nap alatt sikerült. Kis híján azonban majdnem végzetesen alakult az átkelés. Egy hatalmas viharban ugyanis felborult a hajó. Gábor csak lélekjelenlétének köszönheti, hogy az utolsó pillanatban sikerült kitalálni, hogyan fordítsa vissza a kenut. Mivel saját erőből nem sikerült neki, a hullámok erejét használta a hajó visszafordításához. Az ötlet bevált és megmenekült, de szinte mindene elázott, emiatt semmilyen kapcsolatot nem tudott teremteni a külvilággal. 44 napig úgy evezett, hogy semmit nem tudtak róla. 

Belenézni az örökkévalóságba

A Déli-sark meghódítása is gyerekkori álma volt Rakonczay Gábornak. Mint mondta, mai rohanó és folyamatosan változó világunkban felemelő érzés volt az évezredek óta változatlan Antarktiszon megtapasztalni az állandóságot. Olyan érzés volt, mintha bele nézett volna az örökkévalóságba. De hasonló érzés hajózni az óceán végtelenségében is – foglalta össze a világrekorder. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában