Kártevők

2024.05.13. 14:26

Bács-Kiskunban is folytatódik a szúnyoggyérítés

A héten kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat – közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Tapodi Kálmán

Mukics Dániel közlése szerint: a Szigetközben a korábbi esőzések, a Tisza mentén pedig a folyó megemelkedett vízszintje miatt számos területen alakultak ki szúnyogtenyésző helyek. Az egyre melegebb időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. Hozzátette: a legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén kell számítani, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet jelentenek számukra, így akár vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki. 

szúnyoggyérítés, Bács-Kiskun, OKF
Bács-Kiskunban is folytatódik a szúnyoggyérítés
Fotó: FamVeld / Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Az OKF közleményéből kiderül, hogy az elmúlt hetekben a szakemberek folyamatosan végeztek szúnyoglárvák elleni kezeléseket a vizes élőhelyeken. Békés megyében, a Körösök holtágain továbbra is légi biológiai módszerrel védekeznek a szúnyoglárvák ellen, de több területen már a kifejlett szúnyogok ellen is fel kell lépni. 

A Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tisza menti településein, valamint a Tisza-tó térségében földi járműről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti, éjszakai órákban. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegye több településén is fellépnek a szúnyogok ellen. A kezeléseket a települések lakott területén, platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el. Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is. 

Esős időszak után nem csak a folyók és a tavak mentén képesek fejlődni a kártevők, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, vízzel teli kerti játékokban, virágalátétekben, madáritatókban szaporodnak. A házi kiskertekben szervezett szúnyoggyérítés nem hajtható végre, mi magunk azonban felszámolhatjuk ezeket az élőhelyeket, így akadályozva meg a kifejlett szúnyogok tömeges megjelenését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában