Múzeumok Éjszakája

2024.05.29. 11:02

Újra kinyit a MiGálló és Szuhoj Fészek Kiskőrösön: harci repülőgépek testközelből

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Múzeumok Éjszakáján újból megnyitja a kaput a MiGálló és Szuhoj Fészek kiállítás Kiskőrösön a Baross utca 81 alatt. Június 22-én, szombaton délelőtt 9-től 16 óráig lehet látogatni a harci gépeket.

Barta Zsolt

Mint Firkó János, a kiállított vadászrepülőgépek és helikopterek tulajdonosa lapunknak elmondta, a Dutra Fesztivál idején mintegy 1200 ember látogatott hozzájuk a Migállóba. Az érdeklődők száma szinte meglepte, bár érezte a korábbi jelzések alapján, hogy kíváncsiak az emberek. 

Firkó János, helikopter
Firkó János a Mi-24-es harci helikopter előtt
Fotó: Barta Zsolt

Kérdésünkre, hogy mik a további tervek, elmondta: folyamatosan dolgoznak a szimulátorszoba belső berendezésének a kialakításán. Az európai Airbus 320-as repülő pilótafülkéjét mutatják be működés közben. A befejezéshez kell egy kis idő, hogy a programok tökéletesen működjenek. Az udvarban kiállított MiG vadászgépek, a Szuhoj csatarepülő, illetve a Mi24-es harci helikopter, és a Kama 26-os gép nem kíván több felújítást. Ugyanakkor az időjárás viszontagságaitól meg kell védeniük. Nem annyira az esőtől vagy a ködtől, hanem a nap károsító sugárzásától. Egy hálórendszert fognak kialakítani ahhoz, hogy a gépek ne károsodjanak.

Szuhoj Fészek, repülő, szimuláció
Hamarosan elkészül a szimulátorszoba a Szuhoj Fészekben
Fotó: Barta Zsolt

Az európai utasszállító

Az Airbus A320 két hajtóműves, egyfolyosós, keskeny törzsű, közepes hatótávolságú utasszállító repülőgép, amelyet az Airbus az 1980-as évek végére fejlesztett ki, konkurenciát állítva elsősorban a Boeing 737-nek és a McDonnell Douglas DC–9 különböző utódtípusainak. Az első utasszállító repülőgép, ahol digitális elektronikus kormányrendszert alkalmaztak. Napjainkig több mint 4400 darabot állítottak forgalomba, ezzel a második legnagyobb darabszámban épített utasszállító repülőgép lett. Továbbfejlesztése során típuscsaládot hoztak létre, a rövidebb törzsű, kisebb kapacitású Airbus A319-et és a hosszabb Airbus A321-et, valamint később, alaposabb áttervezés után a jelenleg gyártott legkisebb Airbus repülőgépet, a 108 üléses Airbus A318-at. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában