Kecskemét

2024.05.31. 06:50

Szombaton koncerttel ünnepel a 20 éves Lakó Sándor Kamarazenekar

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar. Ebből a jeles alkalomból szombaton ingyenes koncertet adnak. Az elmúlt két évtized fontosabb mérföldköveiről Babarczi Szilveszter, a zenekar második hegedűse, a Lakó Sándor Kamarazenekar Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke mesélt.

Sebestyén Hajnalka

– Kik alapították a zenekart?

– Az M. Bodon Pál zeneiskola fennállásának 110 éves évfordulójára Palotás József akkori igazgató fejéből pattant ki az a gondolat, hogy a volt növendékekből összejöhetne egy zenekar erre az alkalomra, azok közül, akik aktívan használták hangszeres tudásukat. Akkor még mi sem gondoltuk, hogy ez egy 20 éves együttműködés alapja lesz. Így a történetünk szorosan kapcsolódik a zeneiskolához. A jól sikerült közös zenélés után vetődött fel, folytatnunk kellene.

Lakó Sándor Kamarazenekar, ünnep, koncert
20 éves a Lakó Sándor Kamarazenekar
Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Hogyan lett ebből kamarazenekar?

– A tagok közül valamennyien egykoron a zeneiskolában tanultunk. Mi voltunk viszont azok az öregdiákok, akik nem zenei pályán folytattuk tanulmányainkat, civil szakmát választottunk, de a zene továbbra is a szívünk csücske maradt. A zenekarunk 2004-ben vette fel egykori tanárunk, Lakó Sándor nevét, akit valamennyien nagyon szerettünk és tiszteltünk. Ezzel szerettünk volna tisztelegni munkássága előtt. Jómagam 2005-ben csatlakoztam ehhez a közösséghez.

– A munka mellett mi motiválja a közös zenélést?

– A célunk a kezdetektől változatlan: minden évben több koncertet, zenei szolgálatot adjunk elsősorban kecskeméti egyházak alkalmain, városi rendezvényeken, megemlékezéseken, helyi- és külföldi ünnepeken, fesztiválokon. A zenekarunk kezdetektől jó kapcsolatot ápol a történelmi egyházakkal. A próbatermet is a kecskeméti református közösség biztosítja számukra térítésmentesen. Hálánk és köszönetünk jeléül minden évben több ingyenes koncertet is adunk a hívek számára.

– Milyen darabokat játszanak?

– Repertoárunkban főként barokk és klasszikus művek szerepelnek, de a múlt századi és a kortárs zeneirodalomból is szívesen merítünk. Műsorunkat gyakran színesítik neves hangszeres- és énekes előadóművészek, ifjú tehetségek, valamint helyi- és külföldi kórusok.

– Ki a vezetője a zenekarnak?

– Az együttes szakmai irányítását az elmúlt 20 évben nagy tapasztalattal rendelkező felkészült zenepedagógusok, művész tanárok látták el: néhai Palotás József, az M. Bodon Pál Zeneiskola egykori igazgatója, Gyalus Erika, az M. Bodon Pál Zeneiskola tanára, néhai Róbert Gábor a Kecskeméti Egyetem nyugállományú tanszékvezetője. Jelenlegi művészeti vezetőnk Kulcsár Erika mesterpedagógus, művésztanár.

– A 20 évet rengeteg fellépés és szakmai elismerés, díj fémjelez. Melyek a legemlékezetesebbek?

– Az évek alatt számos díjat kaptunk, melyek mindegyike fontos visszajelzés volt számunkra. Többek között átvehettük az Országos Kamarazenekari Fesztiválon: MANEKASZISZ díjat, Kőszeg város díját. Bekerültünk Kecskemét Város Értéktárába. Ezeken túl számos országban felléptünk ottani kórusokkal, többek között Németországban, Hollandiában, Kolozsváron. Zenei szolgálatot adtunk a római Santo Stefano Rotondo Bazilikában megrendezett Mindszenty-emlékmisén, a Benedictus Kórussal pedig közös zenei szolgálatot adtunk a kecskeméti Nagytemplomban, amelyen részt vett a pápai nuncius is. Rendszeresen fellépünk az ARS SACRA fesztiválon.

– Hogyan ünneplik meg a jubileumot?

– Június 1-jén 17 órakor Kecskeméten, a Piarista Gimnázium dísztermébe várjuk a kecskeméti zenebarátainkat. Július 27-én a budapesti Mátyás Templomban adunk közös koncertet a Hágai Magyar Énekkarral. Október 5-én Kecskeméten ünnepeljük közösen a Református Vég Mihály Kórus fennállásának 95. évfordulóját.

– A tagok állandóak?

– Ennyi év távlatában természetesen a tagok cserélődtek, munkájuk vagy éppen élethelyzetük miatt más városba, esetleg külföldre költöztek. Jelenlegi tagok: Kulcsár Erika művészeti vezető, jómagam, Babarczi Szilveszter, Dr. Baráth Éva, Érsek Lajos, Horváthné Fodor Éva, Kincses Sándorné, Kiss Ágnes, Kovács Béla, Dr. Lázár János, Lázár Miklós, Papp Ágnes, Pálinkásné Kócsó Mária, Simon András, dr. Terebessy Károly, Tüzes Márta. A 20 év alatt a zenekarban közreműködő valamennyi zenésztársamnak köszönetem fejezem ki, hogy zenei játékukkal hozzájárultak a zenekar folyamatos működéséhez és szolgálataink örömteli teljesítéséhez. Külön kiemelném Pálinkásné Kócsó Máriát, aki az alapítástól kezdve nemcsak a zenekari fellépéseken vesz részt, hanem a programszervezésben és az információs feladatokban is aktívan közreműködik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában