Kiállítás

2024.05.19. 11:20

Harci repülőket mutatott be egy kiskőrösi gyűjtő – galériával, videóval

MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.

Barta Zsolt

Ahol néhány éve még kadarkaszőlő nőtt, ott most harci repülők állnak. Mintha most gurultak volna ki a szovjet katonai gyárból a MiG és a Szuhoj vadászgépek. Firkó János gyermekkori álmát valósította meg azzal, hogy Kiskőrösön, a Baross utcában, a családi házak egyikének a kertjében egy mini hadi kiállítást rendezett be. Szombaton 11 órakor nyílt ki a kapu, az emberek pedig tódultak megtekinteni a MiG–15-ös, a MiG–21-es, a Szuhoj Szu–22-es gépeket. Illetve mögöttük volt kiállítva egy Mi–24-es harci helikopter is, és egy Kamov Ka–26-os helikopter is. Ez utóbbit a nap során többször is beindították. Akik megtekintették, nemcsak körbejárhatták, de beülhettek a gépek pilótaüléseibe is.

harci repülők, kiállítás, gyűjtő
Kiss Dezső ezredes, Firkó János a gyűjtemény tulajdonosa és Pintér Zoltán vezérőrnagy a Szuhoj Szu–22-es harci repülő előtt
Fotó: Barta Zsolt

Firkó János hírportálunknak elmondta, hogy gyermekkora óta kedveli a vadászgépeket. A rendszerváltás után leselejtezett gépeket vásárolt meg. Az egyiket egy virágkertésztől, a többit pedig egy kereskedő cégtől. Azonban, ahogy mutatta a fotókat, szinte darabokból kellett újjáépíteni a gépeket. Az idő vasfoga ugyanis nem kímélte a repülőket. Hatalmas munka volt helyreállítani, restaurálni az egykori gépeket. Közel négy évet töltött azzal, hogy olyanok legyenek, mint amikor a szovjetek átadták a Magyar Néphadseregnek őket. A gépeket darabokra kellett szedniük, Kecelre kerültek, ahol egy kamionjavító műhelyben részenként újították fel. Nagyon sok alkatrész hiányzott belőlük, de ezeket az internetről pótolta a gyűjtő, illetve volt olyan eset is, amikor 3D-s nyomtató segítségével készült el a beépítendő darab. A Szuhojt – amely a legnagyobb az összes közül –, amikor megvette, a pilótafülkében félméteres víz állt. El lehet képzelni, hogy milyen lehetett a gép – mondta Firkó János.

Az újraépítési folyamat nem volt egyszerű. Ehhez kérte barátai segítségét, akik közül Pintér Zoltán vezérőrnagy, a kecskeméti repülőbázis korábbi parancsnoka és Kiss Dezső mérnök ezredes, a Szuhoj repülőgépek kiváló ismerője is részt vettek a szombati kapunyitón. 

A munka óriási kihívás volt, mivel például az újrafestés nem mindennapi feladat. Az egykori színeket újra kikeverni, hogy valósághűen nézzenek ki a légi fegyverek, komoly munka volt. Ráadásul a Szuhoj repülő 20 méter hosszú, amelyet a 14 méter széles utcából befordítani az udvarba a szállítás során szintén feladta a leckét. A felújításai munkákban Simon Róbert és az Ég katonái szervezet vett részt, Palásti Attila telephelyén végezték a javításokat. A repülők mögött ott a Mi–24-es harci helikopter is, amelyet szintén több darabból kellett összerakni. 

Ez utóbbi fülkéjének az összerakására hat hónap munkára volt szükséges. Mint Firkó János fogalmazott, a munka után összes szabadidejét ezzel töltötte. A Szuhoj Szu–22-es gépre és a MiG–15-re szintén négy-négy hónap helyreállítási munka ment el.

Firkó János kérdésünkre elmondta, hogy titkos álma még egy gép beszerzése. Ez pedig a MiG–29-es lenne, de ezt gyűjtő ma még nem vásárolhatja meg idehaza. A jövőben azt tervezi, hogy minden hónapban egyszer kinyitja a kaput az érdeklődők előtt, hogy megtekinthessék a gyűjteményt, amelynek a neve MiGálló és Szuhoj Fészek.

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában