Fülöpszállás

2024.05.25. 08:59

Gyűrűs partfutók tűntek fel Kelemen-széken

Két messziről érkezett madárvendéget is megfigyelt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa Fülöpszállás határában, a szikes tavas Kelemen-széken. A gyűrűs havasi partfutó és apró partfutó feltűnéséről a knp.hu oldalon írtak.

Tapodi Kálmán

„A napokban Bárdos Tibor kollégánknak egy Norvégiában (Giske-sziget) gyűrűzött apró partfutót sikerült azonosítania a szóban forgó területen. A gyűrűzési adatokból megtudtuk, hogy a madarat 2021. augusztusában jelölték, és a megfigyeléssel ez az első norvég gyűrűs apró partfutó megkerülés hazánkban. Ugyanezen a napon, ugyanitt egy 2019-ben Lengyelországban (Gdansk) gyűrűzött havasi partfutó is távcső elé került. Érdekesség, hogy ezt a madarat már 2022. májusában a Bába-széken leolvasta kollégánk.”

Apró partfutó
Fotó: Bárdos Tibor

Mint írták: az apró partfutó (Calidris minuta) az eurázsiai tundrák költőfaja. A telet Afrikában és Indiában tölti. Az őszi és a tavaszi vonuláskor a több száz egyedes csapatait is megfigyelhetjük a szikes tavakon. A tojó a növényzet között kialakított fészkébe négy tojást rak. Leginkább kisebb rovarokkal, rákokkal és férgekkel táplálkozik. A Kárpát-medence leggyakoribb partfutó faja a havasi partfutó (Calidris alpina). A telet Nyugat-Európa és Afrika partjai mentén tölti. Észak-Amerika és Eurázsia északi részén nagy számban előfordul. Magyarországon rendszeres nagyszámú tavaszi és őszi átvonuló. A növényi anyagokból álló fészkébe szintén négy tojást rak. Leginkább rovarok, kisebb rákok, puhatestűek és magvak szerepelnek az étlapján. Mindkét partfutófaj hazánkban védett, természetvédelmi értékük 25 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában