Bajai Szent Rókus Kórház

2024.05.27. 19:50

Gondosóra program: elsőként a bajai kórházzal kötöttek együttműködést – galériával

Az egészségügyi dolgozóknak rendeztek egészségnapot a Bajai Szent Rókus Kórházban az Új Belgyógyászati tömb épületében hétfőn délelőtt. A rendezvény keretében tájékoztatták a jelenlévőket a Gondosóra program és a Bajai Szent Rókus Kórház közötti együttműködésről is.

Márton Anna

Dr. Tóth Gábor PhD, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója az együttműködés kapcsán kiemelte: az intézmény azt vállalja, hogy ezt a rendkívül hasznos lehetőséget promotálja, segíti, felhívja rá a figyelmet, részben a saját hozzátartozójának, részben a kórház betegeinek is. Ennek a megállapodásnak az aláírása is megtörtént hétfőn.

gondosóra, együttműködés, Baja,
Magyarországon egyedülálló programról van szó, a 65 év felettieknek nyújt fantasztikus gondoskodást.
Fotó: Márton Anna

A Gondosóra magyar sikertörténet

– Jelenleg több mint 650 ezer regisztráció érkezett az országból, magyar sikertörténet a Gondosóra program. Egységesen a 65 év felettieknek díjmentesen jóléti programot biztosít Magyarország Kormánya – ezekkel a szavakkal kezdte tájékoztatását Dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft., ügyvezetője.

Továbbá hangsúlyozta: ez az első egészségügyi intézmény, ahol a Gondosóra programmal együttműködést kötnek. A nap 24 órájában van egy diszpécserszolgálat, ahol segítséget tudnak kérni az idősek bármilyen témában, nemcsak egészségügyi problémákban, hanem bármiben, ami az életük folyamán gondot okoz, a diszpécserközpont támogatást tud adni. A legtöbb kérdés egészségügyi vonatkozású, nem tudnák és nem szeretnék átvállalni az egészségügyi problémák megoldását, de az, hogy irányítani, koordinálni tudják a kérdések megoldását, az nagyon fontos.

Az intézmény vállalta azt, hogy a regisztráció során, amennyiben igényli a felhasználó, akkor helyben elvégzik a bejelentkezést, ezzel is segítve a Gondosórához történő csatlakozást. 

Segítenek a bajai időseknek az igénylés folyamatában is

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Bácskai Körtevirág Csoport vezetőjeként kiemelte a Gondosóra program fontosságát. – Amikor a nagycsaládosokra gondolunk, akkor mindenki az anyára, apára, gyerekekre gondol, de hozzátartoznak a nagyszülők, dédszülők, és ebben a vonatkozásban tartom nagyon fontosnak ezt a lehetőséget, hiszen mindannyian hálával és tisztelettel tartozunk azért a munkáért, amivel eleink megteremtették számunkra a jelen kor lehetőségeit és ennek nem csak a szavak szintjén kell jelen lenni az életünkben. A saját családjában ezt mindenki tudja kezelni, de közösségi szinten és Baja életében is tennünk kell. Tettek szintjén is bizonyítani ,hogy igenis hálásak vagyunk és ezért remek ez a Gondosóra program. Kollégáimmal már a program kezdete óta nagyon sok idős embernek tudtunk abban segíteni, hogy már az igénylés folyamatát elkezdhesse. Velük amilyen szinten csak tudjuk, tartjuk a kapcsolatot azóta is –fogalmazott a vezető.

Nagyon pozitív tapasztalatok vannak a Gondosórával kapcsolatban, tette hozzá. Van már olyan, akinek ténylegesen segítséget nyújtott. –Azt gondolom, hogy ez számunkra, a családtagok számára is hatalmas megnyugvást jelent. Mi nem tudunk jelen lenni a nap 24 órájában, de van ez az eszköz, aminek segítségével viszonylag egyszerűen elérhető a segítség. Arra bíztatok mindenkit, aki régebben volt fiatal, és beleesik az igénylők körébe, hogy éljen ezzel az ingyenes lehetőséggel. Tényleg nagyon egyszerű a használata, adott esetben pedig hatalmas segítség lehet– tette hozzá Kámánné dr. Bari Bernadett.

Az egészségnapon ételkóstolóval is várták az érdeklődőket

Kisbácskai Anita, a Bajai Egészségfejlesztési Iroda vezetője az egészségnap programjával kapcsolatban kiemelte: két fő pillére van az egészséges életmódnak, ami meghatározható, az étrend és a testmozgás. Ezeknek a paramétereknek a mentén szervezték az egészségnapot az intézményben. Ételkóstolóval, mozgáskoordinációs ügyességi játékokkal várták az érdeklődőket reggel 9 órától 14 óráig. 

– Vannak bármikor igénybe vehető programok, amikor a betegellátás engedi, vannak 5-10 perces foglalkozások, illetve a hozzánk betérő lakosok, akik elvégezték az aktuális vizsgálataikat és egészségügyi állapotuk engedi, akkor természetesen őket is szívesen látjuk – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában