Rendezvény

2024.05.28. 10:58

Bográcsos ételekkel versenyeztek a főzőmesterek Kunbaracson – galériával

Családi napot, főző-és süteménysütő versenyt tartottak a hétvégén Kunbaracson a helyi önkormányzat és a Kunbaracsi Kulturális Egyesület szervezésében. A rendezvény legkiemelkedőbb eseményének a bográcsos ételek főzőversenye bizonyult, amire húsz csapat nevezett.

Gulyás Sándor

A  családi és baráti társaságokból álló csapatok reggel álltak a bográcsok mellé, láttak neki ételeik elkészítésének.

bogrács, főzőverseny, sütemény
Bográcsos ételekkel versenyeztek a főzőmesterek Kunbaracson
Fotó: Gulyás Sándor

– A slambuc, egy nagyon finom étel. Az alapanyagok összeválogatása mindenkinek a saját ízlésére van bízva. A lepirítás során dobálni, forgatni kell a bográcsban a hozzávalókat, a lebbencstésztát, a tarját, a szalonnát, füstölthúst, nem egyszerű feladat. Az étel elkészítését szüleimtől tanultam, jobban mondva lestem el. Slambucot most csinálok másodjára, így magam is nagyon kíváncsi vagyok, hogyan sikerül – mondta el hírportálunk érdeklődésére a kunbaracsi Alt Miklós.

A főzőmesterek mindegyike megmaradt a bogrács mellett, míg a helyi Kollár Ferenc cserépedényben készítette el babgulyását. – Mohácson élő barátom vett rá, hogy kipróbáljam a „köcsögös” technikát, amit gyorsan meg is kedveltem. Ennél a főzési módszernél a működési elv, hogy a hő egyik oldalról éri csak az edényt, így a benne lévő folyadék cirkulál – vázolta a cserépedényes módszer lényegét a főzőmester.

A finomságokat a Sík Mihály szakács vezette zsűri bírálta el. A szakemberek értékelése szerint a versenyzők kitettek magukért, ami az ételek ízvilágában és megjelenésében is megmutatkozott.

– Az ételek nagyon finomak voltak. A főzőmesterek megőrizték a hagyományos ízeket, valamennyi ételnél a szokásos alapanyagokat és fűszereket használták. Az asszonyok, lányok is kitettek magukért, remek süteményeket kóstolhattunk – értékelte a versenyt Sík Mihály.

A zsűri döntése értelmében a főzőversenyben Kókai Attila (kakaspörkölt házi túróstésztával) étele bizonyult a legjobbnak, a második helyen Major Zoltán (töltött káposzta), míg a harmadikon OFF-ROTTY Team (marhapörkölt) végzett. A különdíjat Simon Pál (birkapörkölt) vihette haza. A sütemény sütő versenyben a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Herczeg Nikolett (rózsalekváros kosárka) állhatott fel, megelőzve Simon Zoltánnét (pisztácia eper) és Sági Reginát (zserbó).

Amíg a bográcsokban főttek a pörköltek, babgulyások és más hagyományos magyaros ételek, a gyermekek Vidák Annával, a népművészet ifjú mesterével és a Kunbaracsi Fonó csapatával ismerkedtek meg a nemezelés fortélyaival. A felnőttek pedig megcsodálhatták a helyi Aszakkörben készült alkotásokat. Hatalmas sikert aratott a helyi óvodások műsora és a Gulyás László vándormuzsikus vezette Langaléta Garabonciások fellépése. Sok érdeklődőt vonzott a Csalafinta Parasztolimpia című vetélkedő, ahol a kicsik és nagyok mérték össze tudásukat. A hangulatról az Impulzus zenekar gondoskodott.   
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában