Ünnep

2024.05.18. 18:46

Száznegyven erőgépet csodálhatott meg a közönség a kiskőrösi Dutra-találkozón – galériával, videóval

Dutra-ünnepet rendeztek Kiskőrösön. Mintegy 140 erőgép gurult be szombat délelőtt az Úttörténeti Múzeumba. A Kiskőrösi Dutra Baráti Kör az idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg a szokásos találkozót.

Barta Zsolt

A legendás Dutra traktor a mai napig népszerűségnek örvend idehaza. Kiskőrös az erőgép emlékét ápolja. A hétvégén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Dutra-találkozót

dutra, találkozó, erőgép
Az Úttörténeti Múzeumban mutatták be a gépeket az ide érkező vendégek
Fotó: Barta Zsolt

Szombaton mintegy 140 erőgép érkezett Bátaszéktől, Bócsán át Jásszentlászlóig bezárva az ország számos településéről, hogy a tulajdonosok bemutassák idén is a járműveiket. Amikor az egyik résztvevőt kérdeztük, hogy miért is hozta el a gépét, csak annyit felelt: a barátja is itt van, ő pedig kíváncsi, hogy ki mit változtatott tavaly óta a kedvencén. A tulajdonosok sok esetben annyit költenek a gépekre, mint egy autóra, ugyanis az újrafestés, a csinosítás sokszor egy vagyonba kerül. A rendezvény egyben egy kellemes program is, ahol a barátok és a családok találkoznak egymással, és egy kellemes ebéd mellett beszélgethetnek, és megtekinthetik a múzeumot is.  

A szombat délelőtti megnyitón Belák József, a kiskőrösi dutrások vezetője köszöntötte a vendégeket. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dutra traktor születésénél, különböző modellek fejlesztésénél négy magyar Kossuth-díjas mérnök is dolgozott. Annak idején talán a szegénység vagy a spórolás miatt úgy gyártották ezeket a gépeket, illetve bizonyos teherautókat, hogy az alkatrészek 70 százaléka azonos volt. Egy ügyes kezű gazdaember maga is képes volt az alkatrészcserére, ma azonban ha lerobban a mezőn egy szuper erőgép, akkor telefonon kell hívni a szervizt, aki elküld egy szakembert, ő pedig egy számítógéppel megállapítja, hol is a hiba, majd ezt követően kezdődik a javítás. Ez régen egyszerűbb és gyorsabb volt. A Dutra az a gép, amely sosem süllyed el a Kiskunság homokjában, sőt, más járműveket pont ezzel a géppel húznak ki. 

Ezt követően átadta a szót Szedmák Tamásnak, Kiskőrös alpolgármesterének. A politikus hangsúlyozta, hogy javasolni fogja a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör tevékenységének a helyi értéktárba történő felvételét, és azt sem zárta ki, hogy a megyei értéktárba is bekerül.

Font Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a dutrások vendégeit, aki a gyermekkorát elevenítette fel. A családja ugyanis már a 70-es, 80-as években használt ilyen erőgépet. Majd Gáspár Ferenc megyei agrárkamarai elnök is köszöntötte a résztvevőket.

Kiskőrösre meghívták Néder Ferencet, a traktorgyár egykori tervező mérnökét, aki felelevenítette azt az időszakot, amikor úgy állították le a klasszikus gyártást, hogy a Vörös Csillag Traktorgyárat megszüntették. Sajnos arról nem beszélt, mi is volt ennek az oka. Hallani azonban olyan véleményt, miszerint a KGST-n belül történt munkamegosztásnak lett az áldozata a híres traktor. Az emléke azonban nem halványul. Ezt bizonyítja az is, hogy több ezren látogattak el a szombaton kezdődött, vasárnap folytatódó programsorozatra.

Szombaton délután a gépek egy nagy kört tettek Kiskőrösön, pöfögve, dudálva hívták fel a helyiek figyelmét arra, hogy egykor, a mainál sokkal mostohább világban zseniális mérnökök és szakmunkások megtervezték és elkészítettek az akkori kor egyik legjobb erőgépét.

A programsorozat vasárnap folytatódik.

 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában