Kecskemét

2024.04.20. 06:50

Új és kreatív módszereket tanultak a biológiatanárok a kémialaborban – galériával

Pénteken a Kecskeméti Református Gimnáziumban a város és a környék biológiatanárai láthattak új módszereket a tantárgyuk laborban történő szemléltetésére. A labormunka mindenki számára sok új ismeretet nyújtott.

Sebestyén Hajnalka

A továbbképzést a Kecskeméti Református Gimnázium két pedagógusa Sápi Anikó és Juhász Katalin kémia-biológia szakos tanár hívta életre, hagyományteremtő szándékkal. Módszertanokat osztottak meg különböző feladatokon keresztül. Többféle modellkísérleteket végezek el közösen a laborban. A biológiát kémiai anyagokkal modellezték le, így például vér és testfolyadék kísérleteket végeztek, de nem vérrel és testfolyadékkal, csak azokat megtestesítő kémiai anyagokkal. Az eredmény azonban ugyanaz lett, mintha azokkal dolgoztak volna. 

Kecskeméti Református Gimnázium, labor vizsgálat
Különböző kísérleteket végezhettek a tanárok a Kecskeméti Református Gimnázium laborjában
Fotó: Bús Csaba

A feladatok sokszínűségét mutatja, hogy akadt köztük nyomozós is. Például arra keresték a megoldást a „vér” vizsgálatokkal, hogy a kórházban az összecserélt gyereknek pontosan megtalálják vércsoport alapján a szüleiket. A feladatok között foglalkoztak például még testfolyadékok és vizeletminták összetevőivel, a kék ember gyógyulási modelljével, a pajzsmirigy betegségek laborjaival. 

A továbbképzést a Refi két laborasszisztense, Hajdúné Dénes Julianna és Virágné Hornyák Nikolett készítette elő. A kísérletekhez olyan egyszerű anyagokat használtak, melyek a kevésbé felszerelt iskolai laborokban is megtalálhatók. 

A pénteki több órás eseményen tíz biológiatanár vett részt. A továbbképzés azért is nagy segítség számukra, mert az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kap a biokémia a biológiai érettségin. 

A visszajelzések nagyon pozítivak voltak, a vendég tanárnők örömmel kísérleteztek. 

A résztvevők között foglalt helyet Kecskés Ágnes biológia-kémia tanárnő, aki szintén a Refiben tanít. Elmondta: nagyon sokat tanult a kollegáitól, több olyan új módszert, innovatív megközelítést ismert meg, amit a későbbiekben ő maga is tud alkalmazni szemléltetésre az óráin. A diákok nagyon szeretik a labormunkát biológiából is. Így mindenképpen beépíti a tanultakat az óráiba. 

Gyurcsányi Emília biológia-kémia szakos tanárnő a kecskeméti Piarista Gimnáziumból érkezett. Elmesélte: örül, hogy részese a továbbképzésnek, sok jó ötletet hallott. Ráadásul a Piárnak szintén nagyon jól felszerelt a laborja, így a jövőben jobban ki tudja majd használni a labor nyújtotta lehetőségeket. A most megismert kreatív, innovatív feladatokat mindenképpen beemeli a munkájába. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában