Tájékoztatás

2024.04.23. 07:00

Baja környékén is megkezdik a szúnyoglárvák irtását

A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen, biológiai eljárással irtják a szúnyoglárvákat a szakemberek – tájékoztatott program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Tapodi Kálmán

Baja és Mohács környékén gépjárműről, esetenként csónakról vagy gyalogosan juttatják a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a vízbe a következő napokban. Az OKF honlapján közzétettek szerint mindez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. Mint írták: a korai tavasz következményeként egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák a folyók mentén, de egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is lehet találkozni. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények más élőlényekre nem hatnak. A jelenlegi hűvösebb idő lassítja a lárvák fejlődését, és kedvez a munkák elvégzésének.

szúnyog, szúnyogirtás
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az esős időjárás miatt nem csak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak.Mivel a magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, a ház körül található, a szúnyogok tenyészhelyéül szolgáló  vízzel teli edények, hordók folyamatos kiürítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában